Kicsiből óriás

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2019. december 10-én Katádfára látogattak a megyei közművelődési szakemberek, hogy a megújult közösségi térrel és az ottani jó gyakorlatokkal megismerkedjenek. A Vidéki terefere program utolsó alkalmán karácsonyi hangulatban találkozhattak a „Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” OKJ-s képzés volt hallgatói.

A 136 fős kistelepülés komoly problémáit egy jó vezetővel és a közössége erejével igyekszik orvosolni. Katádfa jó példa arra, hogy a kisebb támogatási összegek hatékony felhasználásával is mekkora eredményeket lehet felmutatni. Az agilis és a település megbecsülését kivívó polgármester asszony a falu minden lakójával megtalálja a hangot, figyel rájuk, meghallgatja őket és a megfelelő módon nyújt segítséget. Jól válogatott kollégákkal veszi körbe magát és a feladatokat képességeik szerint osztja szét. Így mindenki sikeres teljesítményt tud nyújtani, és örömét leli a munkájában.

A közösségi színtér kialakításánál fontos szempont volt, hogy családias légkört nyújtson és a falu méreteinek megfelelően legyen kialakítva, ne legyenek túlzó terek és méretek. A beruházás során végig fókuszban volt a fenntarthatóság. Olyat és akkorát álmodtak, amivel hosszútávon is sikeresen boldogulnak. Nem messze az épülettől található a régi művelődési ház, melynek nagyterme biztosít helyszínt a település egészét megmozgató programoknak. A terem falait a falu emlékezete díszíti. Felkutatták a családokat, családfákat, régi eseményeken készült fényképeket, mellyekkel erősödött az önértékelésük és a kötődésük szülőfalujuk iránt. Ez az épület még korszerűtlen, de már keresik a forrást a teljes felújításhoz, hogy ez is ismét méltó helyszíne lehessen a település közösségi életének.

A Vidéki Terefere jövőre is folytatódik és újabb települési jó gyakorlatok válnak kézzelfoghatóvá a közművelődés szakemberei számára.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.