Kinyíltak a faluház kapui Górban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Répce-mentén fekvő Gór község lakóit szólította meg a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága a 2019. október 5-én megtartott Kapunyitogató során. A kisközség bemutatta a helyi értékeit, és a résztvevők ízelítőt kaphattak más települések közösségi életéből is.

Az alig 300 fős lélekszámú vasi településen a helyi közösségi színtér eddig csak alkalomszerűen tartott nyitva. A Kapunyitogató rendezvényre azért került sor, hogy mintát adjon a helyi lakosságnak, hogy hogyan lehet a közösségi életet megmozgatni, felpezsdíteni.

Délután 14.00 órai kezdettel Károly Andrea, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának módszertani referense és Németh László polgármester köszöntőjével nyílt ki a helyi faluház kapuja. Főként olyan közösségek mutatkoztak be, amelyek a Nemzeti Művelődési Intézet mentorálásával jöttek létre. Az első bemutatkozó az Irány Surány Színtársulat volt, amely a Pajtaszínházi Program keretében alakult meg az amatőr színjátszás felélesztése, elterjesztése érdekében. A csoport ezúttal rövid jeleneteket mutatott be a góri közönségnek.

A második fellépő az Ikervári Senior Örömtánc Csoport volt. A 12 szépkorú hölgy megmutatta, hogy a tánc milyen óriási közösségformáló erővel bír, és mennyit tud tenni az elmagányosodás ellen, ami egy elöregedő kis faluban különösen jó példa lehet. Azt is láthatta a közönség, hogy nem kell versenytáncosnak lenni ahhoz, hogy látványos produkciót hozzon létre egy csoport.

A vendégfellépők sorát a Kemenesmagasi Báb Bűvölők zárták. A Kemenesmagasi Általános Iskola diákjaiból álló csoport a III. Bűvös Bábos Program keretében jött létre. Ezúttal is a Kemenesi történet című produkciójukat mutatták be, ami az Ördög kilenc kérdése című mese alapján készült. A lelkes amatőr bábművészek a góri nézők előtt is nagy sikert arattak.

Míg a felnőttek az előadókat figyelték, addig a faluház könyvtárszobájában a kicsik kézműveskedtek a Kapunyitogató teljes időtartama alatt. A foglalkozást Borosné Odor Andrea, a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi közfoglalkoztatottja vezette. Itt különféle technikával mécsestartók, őszi ajtódíszek, kulcstartók készültek, a fiúk repülőket gyárthattak maguknak, a legkisebbeket pedig színező várta. A lelkes kicsiknek gyakran az anyukák, apukák is besegítettek.

A faluház nagytermében a helyi értékekből álló kiállítás megnyitásával folytatódott a program. Németh László polgármester elmondta, hogy milyen sokoldalúak, tehetségesek a község lakói. Ezt bizonyítja a számos festmény, gobelin, hímzés, amit kiállítottak. A faluház előterében pedig régi fotókat, használati tárgyakat mutattak be.

A kiállítás megnyitóján helyi zenei tehetségek is közreműködtek. Elsőként Gróf Réka játszott szintetizátoron, majd népzene következett. Simon Károlyné és Nagy Tímea népdalokat énekeltek, őket pedig citerán kísérte Kapolcsi Ottó. A szívhez szóló dalok után a közönség érdeklődve nézte végig – vagy helyenként vette kézbe – a helyi szervezők által összegyűjtött tárgyakat.

A Kapunyitogató hivatalos programját követően még hosszasan beszélgettek egymással a helybeliek. Ez jelzi, hogy a kisközségben van igény a faluház kapujának állandó nyitva tartására.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.