Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona cím átadása Dötkön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

2018. február 16-án, pénteken a délelőtti órákban a Zala Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház a „Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona” címet adományozott Dötk község vezetésének a Dötki Faluházban. Az esemény az NMI Művelődési Intézet Zala Megyei Irodája munkatársainak segítő szervezésében valósult meg.

Az elismerés átadását rövid műsor és köszöntők kísérték. Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitó beszédében a kezdeményezés példaadó jellegét hangsúlyozta: rámutatott, hogy az Önkéntes Ház az egész megye számára jó gyakorlatot szolgáltat a címmel – amit az a község, ahol 41 fő, s ebből 11 gyermek él, méltán meg is érdemelt.

Ezt követően Bognárné Bengő Hajnalka, a CSEÖH irodavezetője ismertette a díjat. A CSEÖH országos hálózata hagyományteremtő céllal adta át az elismerést Magyarország minden megyéjében, ahol az előző zárt évi, azaz a december 31-én megállapított statisztikai állandó népesség létszámához viszonyítottan legnagyobb százalékos mértékű a gyermekáldás. Az elismerést kapja az adott település és önkormányzata, illetve tűzzománc koronát és emléklapot ajándékkal kapnak azok a családok és gyermekek, akik hozzájárultak ennek a díjnak az eléréséhez. Zala megyében ezt a megtisztelő és rangos címet Dötk település nyerte el, ugyanis a 2016-os statisztikai adatok alapján a községben két gyermek született, egy kisfiú és egy kislány, ezzel az akkori állandó 36 lakos 1000 főhöz viszonyított aránya alapján több, mint 55 százalékos növekedést jelent.

A királykisasszonyok és királyfiak díj ismertetése után, Balaicz Zoltánné a Zalaegerszegi Női Szalon elnöke köszöntötte a vendégeket. 2018-ban a Női Szalon szervezi Zalaegerszegen a Házasság Hete programsorozatának helyi rendezvényeit. Céljuk segíteni az alapvető női és férfi értékek felismerését, megőrzését és továbbörökítését. A család erejének alapja az egészséges párkapcsolat. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, megismertesse az emberekkel azokat a hagyományos értékeket, amelyek örömtelivé és sikeressé tehetik a házasságot.

Czotter Csabáné a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy évek óta azon dolgoznak, hogy szakmai támogatást nyújtsanak azoknak a szervezeteknek, amelyek sokat tesznek a családokért, a gyermekekért, a gyermekek tehetségének kibontakoztatásáért és felkarolásáért. Elismerésüket fejezik ki a községnek, a község vezetésének, hogy sokrétű támogatást nyújtsanak az itt élő családoknak, a gyermekeknek és ez által növelik a település megtartó erejét. A köszöntő beszédek után Manninger Jenő és Bognárné Bengő Hajnalka adta át a díjat Dötk település részére. A díjat Takácsné Martincsevics Veronika polgármester vette át. Köszöntője után Balaicz Zoltánné és Czotter Csabáné adta át az elismeréseket a gyermekek részére, a királykisasszonynak Németh Zsófia Melindának és a királyfinak Mikolás Hunor Somának.

Az iskoláskorú dötki gyermekek, akik a Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tanulnak, népdalcsokrot adtak elő és Dézsi Márton a település egyik büszkesége furulyaszóval zárta a műsort. A község vezetése a vendégeket helyi termékekből álló kóstolóval kínálták és pezsgővel koccintottak az elismerésre.

Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.