Kisgyőr – a faragott falu

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Szemléletformáló tapasztalati tanulás elnevezésű projekt keretében Kisgyőrbe szervezett látóutat a Hajdú-Bihar megyei igazgatóság 2019. június 11-én. A mintegy 1700 lelkes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu, különleges földrajzi adottságai mellett, híres a helyi kézművességről, az önkormányzat és a közművelődési intézmény együttműködéséről.

A polgármesterekből, jegyzőkből és közművelődési szakemberekből álló hajdú-bihari delegációt Kékedi László polgármester fogadta, aki a Magyar Művészeti Akadémia kézműves tagozatának elnöke, maga is kézműves, a népművészet mestere. A fafaragás iránti elhivatottsága látszik az egész településen, ahol 30 éve működik fafaragó tábor. Ennek köszönhetően minden évben valami különleges, közösségi alkotással gyarapszik a falu. Így készült el többek között a falukapu, a ravatalozó, a Trianon- és az ’56-os emlékmű, a reformáció 500. évfordulójára tervezett harangtorony, az ökumenikus Betlehem és a Golgota.

A polgármester települést bemutató előadása után a vendégek falusétán vettek részt, ahol megismerték a legfontosabb köztéri alkotásokat és azok történetét, megtekintették a faluházat és megismerkedtek a helyi közösségek életével, munkájával, megcsodálhatták a műhelyként és kiállítóhelyként is funkcionáló csűrt a polgármesteri hivatal udvarán és megnézhették a benne található helyi néprajzi gyűjteményt.

A találkozó szakmai eszmecserére, tapasztalatgyűjtésre, és a későbbi lehetséges együttműködések kialakítására egyaránt lehetőséget adott. A kisgyőri és a bojti polgármester például megállapodott abban, hogy a Parlament elé, több közösség összefogásával készülő, kézműves Betlehembe,  a bojtiak vesszőfonással alkotják meg a jászolt.

A közös ebéd elfogyasztása után, élményekkel gazdagodva térhettek haza Nyírmártonfalvára, Nádudvarra, Hajdúsámsonba, Bojtra és Debrecenbe a látóút résztvevői.

R. Simor Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.