Kiskamaszok nagy tehetséggel – Gyermekszínjátszók Hajdúnánáson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet megyei irodája karöltve a Népművelők Hajdú-Bihar Megyei Egyesületével és a Magyar Drámapedagógiai Társasággal megrendezte a XXVII. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztivált, amelynek a hagyományokhoz híven Hajdúnánás és a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ adott otthont 2018. április 13-án, pénteken és 14-én, szombaton.

A résztvevőket idén is a házigazda, Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere köszöntötte, de a testvérváros képviseletében Csíkszereda alpolgármestere is szólt a színjátszókhoz és méltatta a hagyományőrzés és a kultúraközvetítés fontosságát.

A fesztivál péntek este kezdődött, a helybeli Tiéd a színpad! csoport mutatta be műsorát elsőként. János vitéz, avagy Like Johnny címmel mutatta be a klasszikust, 21. századi formában. Szombaton további kilenc együttes lépett a közönség és a zsűri – Dolmány Mária és Uray Péter rendezők, drámapedagógusok – elé. A résztvevők száma sajnos évről évre csökkenést mutat, amelynek több oka lehet: a gyerekek és a pedagógusok növekvő iskolai elfoglaltságától az amatőr színjátszás népszerűségének csökkenéséig. Ezért is bírnak különleges jelentőséggel a még létező megyei fórumok, köztük a Hajdú-Bihar megyei találkozó megrendezése, amelynek közel három évtizedes hagyománya és országosan is kiemelkedő presztízse van mind a mai napig.

A hazai települések – Debrecen, Hajdúdorog, Ebes, Görbeháza, Létavértes és Vámospércs – mellett két határon túli csoport is érkezett a találkozóra. A nagyváradi Huncutkák már rendszeres résztvevője a fesztiválnak, a marosvásárhelyi Kamaszok Ifjúsági Színjátszó Társulat azonban először járt Hajdúnánáson.

A sokszínű és ötletes produkciók egyik része népmeséket dolgozott fel, míg másik része a kiskamaszok mindennapi életéből vetett fel aktuális témákat. Ami közös volt bennük, az a gyerekek és pedagógusok lelkesedése, játéktudása. A csoportok kérésére a zsűri minősítette is az előadásokat. A Katedra Színházi Műhely és a Huncutkák arany, az Alföld Gyermekszínpad, a Csipetkék, a Tiéd a színpad! és az összevont Móka és Kincskeresők csoport ezüst, a Fintorgó Gyermek Színjátszó Csoport, a Görbeházi Soknevűek és az AranyosKoméDiákok pedig bronz minősítéssel, míg a marosvásárhelyi Kamaszok Ifjúsági Színjátszó Társulat különdíjjal térhettek haza. A fesztivált a zsűri szakmai értékelése és a csoportvezetők eszmecseréje zárta. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.

Simor Katalin
Fotó: Hermann Attila

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.