Kistérségi kalandok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Bóly és Töttös települések kerültek nagyító alá 2019. május 10-én, a Vidéki tereferén. A „Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” OKJ-s képzés baranyai résztvevőinek szakmai utókövetésére tervezett program második alkalmával a Mohácsi kistérségbe látogattak a volt hallgatók.

A csoport aktivitását mutatja, hogy az eredetileg egy településre tervezett program úti célja mellé egy környező település kollégája is jelentkezett, hogy szívesen bemutatná települése közművelődési tevékenységeit. Így ezen az alkalmon egy 3900 fős kisváros és egy 570 fős falu összehasonlítására nyílt lehetőség.

Bóly városában a közművelődés főhadiszállása az Erzsébet Vigadó. Egy régi épület felújításával és modern bővítése által egy minden igényt kielégítő intézmény jött létre. A kisebb és nagyobb terek és termek remek helyszínt biztosítanak a település számtalan csoportja számára. Az Erzsébet Vigadó bejárása után a Városi Könyvtár műemlék épületében folytatódott a látóút. A földszint könyvtárként, az emelet múzeumként működik, ahol színvonalas kiállítással ismerkedhetnek meg a település múltjával, nemzetiségeinek történetével. Jó volt látni, ahogy egy eredetileg ipari épület milyen új funkcióval tud megfelelni a 21. század kihívásainak.

Töttösön az IKSZT fogadta a csoportot, ahol a bizonyítványok ünnepélyes átadása mellett, egy előadás formájában kaptak betekintést a változatos közművelődési tevékenységekbe. Fontos tapasztalat volt, hogy egy ilyen kis település egy jó vezetővel és összefogással még kilátástalannak tűnő földrajzi helyzetben is élő, sőt fejlődő tud maradni csoportjai által. A szakmai beszélgetések során hangsúlyos szerepet kapott a statisztika kitöltésének módja, fontossága és szerepe.

A falubejárás közben megismerkedtek a település értékeivel. A Kis Falukiállítás hangulatos módon mutatja be a települést egy állandó és egy időszaki kiállítás segítségével, mely kiállítás anyagát közösségi összefogással gyűjtik össze egy-egy téma kapcsán. Jelenleg a helyi esküvők tárgyi és fényképes emlékei csodálhatók meg. Külön élmény volt megtapasztalni, hogy a falu határában megbúvó horgásztó, mennyire a közösségi élet részévé tudott válni. Romantikus séták mellett települési események helyszíne is a magántulajdonban lévő terület. Annyira a falu része a tó, hogy saját „fesztivált” is tartanak az ünneplésére. Jó példa arra, hogy miként válik egy természeti kincs valódi értékké.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.