„Kivilágos Kivirradtig” Kisújszálláson

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

Kisújszállásra utazott a hungarikum játszóház 2019. szeptember 21-én szombaton. A Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága a „Kivilágos Kivirradtig” rendezvény – népművészeti kirakodóvásár, főzőverseny, színpadi és szabadtéri kulturális program – vendége volt. Az igazgatóságot Farkas Éva megyei igazgató és Ondok Katalin közművelődési referens képviselte.

Kisújszállás aprajának és nagyjának lehetősége volt kipróbálni a hungarikum játszóházat. A Nemzeti Művelődési Intézet helyszíne nagyon népszerű volt, a busót bemutató puzzle-t megszámlálhatatlanul sokszor rakták ki, akár egymást egyáltalán nem ismerő gyerekek és családjaik is. Jó volt látni az együttműködés, a közös siker megélését.

Népszerűek voltak a kifestők, és amíg a kis alkotó kezek színeztek, addig a szülők, kísérők a helyi, megyei, nemzeti értékekkel, hungarikumokkal ismerkedhettek az értékpiramison. Játszva ismerkedtek meg számos olyan értékkel, amit akár már láttak vagy ezután terveznek felkeresni. Jó volt hallani a látogatóktól, hogy nem is kell elutazni Magyarországról, hiszen itthon is megszámlálhatatlan szép hely vár még felfedezésre, többen a képeken látott helyek felkeresését épp itt határozták el.

A kisújszállási szabadtéri program értéke volt még, hogy a gasztronómiai is kulturális programok mellett a népművészeti kiállítók között felfedezhették a Kisújszállási Értéktár kincseit. Kun hímzést, vert csipkét, fafaragó, kosárfonó munkákat csodálhattak meg, de akár megkóstolhatták a méltán híres birkapörköltet és a Ferdinándot is. A program valóban „kivilágos kivirradtig” tartott.

Ondok Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.