Klasszikusokkal a közösségekért

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

Az agárdi Ütős Fesztiválon zárult a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatósága által megvalósított  „Ifjúság” Fejér Klasszikusokkal a közösségért című projekt, 2019. augusztus 4-én. A projekt zárásaként 4 csoport  lépett fel nagy sikerrel.

A nagyszínpadon a perkátai  Kis Kankalin  Néptánccsoport mutatta be az idén kitalált, néptáncos alapokon nyugvó, de modern elemekkel színesített táncát. A kisszínpadon a Gárdonyi Dob-KÖR egyesület lépett fel. Vezetőjük  Német Attila nagy erőkkel toborozza és tartja egyben a helyi, zenére nyitott, dobolni vágyó fiatalokat, akik az ütős hangszerek sokszínűségét, széles körű hangzásvilágát bemutató produkciót adtak elő.

Az utolsó fellépő a Gréta és barátai zenekar volt, amely velencei és gárdonyi fiatalokból alakult együttes. Ők a saját klasszikus népzenei énekes, hangszeres feldolgozásokon túl Beatles és Elvis számokkal is szórakoztatták  a közönséget.  Az említetteken kívül a 2018. évi „135+1=A jövő zenéje” projekt keretében megalakult csoportok fellépését is megtekinthették az érdeklődők. A produkciókat követően a csoportok és felkészítőik workshopot tartottak, ahol bemutatták azt a zenei alapokon nyugvó közösségfejlesztő próbafolyamatot, melyet megvalósítottak, tapasztalatot cseréltek további találkozókat egyeztettek, valamint megvitatták a létrejött produkciók fejlesztési lehetőségeit. Az eseményen a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóságának munkatársai is részt vettek, mivel évek óta remek szakmai kapcsolatot ápolnak az Ütős Fesztivál szervezőivel, és fontosnak tartják a  rendezvény közösségépítő szerepét.

Fotó: Jakab Rózsa
Ambrus Lívia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.