Költészet napja az online térben Vasban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Vas megye közművelődési intézményei, közösségi színterei, civil szervezetei gazdag programmal készültek a 2020. évi Költészet napjára. A közbejött járványhelyzet miatt a programok egy része elmaradt vagy halasztódik, a többségük azonban az internetes felületek vagy a média segítségével megvalósult.

A csepregi Petőfi Sándor Művelődési Házban gyermekkönyv-bemutatót terveztek, ami végül a megyei napilap hasábjain valósult meg. A helyi Farkas Sándor Egylet Olvasó Köri Csoportja az általa szerkesztett „Akik tollat fogtak” című antológia bemutatására készül, amelynek nyilvános bemutatóját a helyiek már nagyon várják. Az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban a „Regösök húrján” országos vers- és prózamondó verseny részeként Ikervári Versünnepet szerveztek, amit a Magyar Versmondók Egyesületével, mint együttműködő partnerrel egyeztetve 2020. szeptember 9-re halasztottak.

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében online Költészet napi műsor valósult meg, mely az intézmény közösségi oldalára került fel. Azoknak is szerettek volna azonban örömet okozni, akik kevésbé jártasak az internet használatában, számukra a városi televízió közvetítette a műsort. Jánosházán új képességet tanultak a Jánosházi Amatőr Színtársulat tagjai: otthon felmondták Szabó Magda: Hinni c. versét, ezt részben maguk összevágták, majd a helyi televízió mutatta be a közönségnek.

Sárváron a Nádasdy Kulturális Központban Kautzky Armand, Jászai Mari-díjas színművész és Szilágyi Éva énekművész közös estjére került volna sor. A program elmaradt, de Kautzky Armand egy videóval szólította meg a közönséget, amin egy Petőfi-verset mondott el. Ezt a Facebookon osztották meg, az intézmény honlapjára pedig költészettel kapcsolatos gondolatok kerültek fel.

Szentgotthárdon a közművelődési intézményt működtető Pannon Kapu Kulturális Egyesület interaktív játékot hirdetett, melyben versekkel és költőkkel kapcsolatos kérdéseket tettek fel. Az egyesület Facebook-oldalán reggel 9 órától 18 óráig félóránként jelentkeztek egy-egy verssel, melyet énekesek, színészek, költők adtak elő. Ezzel a közösségi oldalukon mért adatok szerint az eddigieknél jóval több szentgotthárdit és környékbelit tudtak megszólítani.

Nádasdon kisvideók segítségével „örömszavalásra” hívták a lakosságot. Az „Együtt Nádasdért” Faluszépítő és Fejlesztő Kulturális Egyesület felhívására óvodások, általános-, és középiskolások, felnőttek szavaltak verseket. A repertoár a mondókáktól kezdve Petőfin és József Attilán át a kortárs költőkig tartott, egy középiskolás pedig a saját versével nevezett. Az „örömszavalás” legfiatalabb résztvevője 22 hónapos és 25 napos volt. A legtávolabbról pedig az erdélyi Alsósófalváról – Nádasd testvértelepüléséről – érkezett nevezés.

Szombathely északi városrészében a Herényi Kulturális és Sportegyesület „Rímelj velünk!” címmel felhívást tett közzé, melyben online versmondásra hívta az irodalom iránt érdeklődőket. Mindehhez Tóthárpád Ferenc: Tavasz, tavasz című versét választották ki. (A Kőszegen élő kortárs költő 2020 tavaszán a Vas Megyei Közgyűléstől Kuntár Lajos Sajtó-díjat kapott.) Az okostelefonnal rögzített versmondásokat az egyesület egy videóba szerkesztve tette elérhetővé a közösségi oldalain. Mivel az egyesület nagyrendezvénye, a Herényi Virágút is az online térbe költözött, így ehhez kapcsolódóan is volt egy költészettel kapcsolatos kezdeményezésük. „Versel a család” címmel felhívást tettek közzé, hogy írjanak verset a virágúthoz kötődő, előre megadott szavakkal. A felhívásra beérkezett költemények a Herényi Virágút weboldalán olvashatók.

A Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtárban a Költészet napja apropóján egy új programsorozat indult a Szülőföld Könyvkiadóval együttműködve. Azért, hogy egy kicsit élőbbé tegyék a közösségi teret, vasi költőket és írókat hívnak meg hetente egyszer, hogy beszéljenek műveikről, az olvasóknak szánt csodákról. E digitális könyvbemutatókat a település Facebook-oldalán teszik elérhetővé minden csütörtökön. A bejegyzést megosztók között pedig kisorsolják aktuális vendégük egy dedikált művét.

A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár április 11-én, József Attila születésének napján néhány léleksimogató, szép verssel kedveskedett a helyieknek. Főleg olyan költőktől válogattak, akik megfordultak már az intézmény Olvasószemüveg című rendezvénysorozatában. A városban különböző helyeken, például buszmegállókban, üzletekben, postaládákra elhelyezett versek egy pillanatnyi megállásra és versolvasásra invitálták azokat, akik kiléptek házaik, lakásaik fogságából. A helyi éttermek, vendéglátóhelyek közül többen csatlakoztak az intézmény kezdeményezéséhez és a napi ételrendelés mellé egy-egy verset és rejtvényt vittek házhoz ajándékul. A kisváros közművelődési intézményének közösségi oldalán folyamatosan posztoltak verseket, de közzétették dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész és a Sok-Szín-Pad Társulat 2014. évi közös műsorát is.

   

Káldon és Rábahídvégen a Költészet napját a húsvét-várással kapcsolták össze. A Káldi Napraforgók Egyesülete 10 napos online húsvétváró bejelentkezései között egy József Attila-verset is megosztott, Rábahídvégen pedig Juhász Gyula: Húsvétra című versét tették a közösségi színtér munkatársai által szerkesztett Hídvégi Híradó nagyhéten megjelent számának címoldalára.

Az online programokban való lakossági részvétel és ezek kedvező fogadtatása azt mutatja, hogy Vas megyében járványhelyzetben is van igény a költészetre, az irodalomra, a kultúrára.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.