Komárom-Esztergom megye tartósan az élvonalban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Magyarországon elsőként Komárom-Esztergom megyében készült el a Szolgáltatási út térkép. 2019. augusztus 26-án tartotta soron következő ülését a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat felzárkózási fóruma, az EFOP-1.6.3-17-2017-00008 számú projekt keretében. A fórum tagjaiként a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársai is részt vettek az ülésen.

A fórum témáját az országban elsőként elkészült Szolgáltatási út térkép adta. Az összetett és széles körű kutatási alapdokumentum a jövőbeni fejlesztéseket hivatott előkészíteni, valamint a feltárt szolgáltatási hiányokra kíván kooperáción és a meglévő erőforrások használatán alapuló megoldási javaslatokat kínálni. A dokumentum előállítása során széles körű együttműködésben több munkacsoport dolgozott együtt.

A 2020 tavaszáig tartó folyamatban, a jelenlegi mérföldkő során a dokumentum társadalmasítását tűzték ki a szakemberek. A lezajlott konzultáció során a felkért szakértők és közreműködők véleményezték a dokumentumot, majd a fórum szavazati joggal rendelkező résztvevői a kérdés-válasz szekció kiegészítő hozzászólásait követően elfogadták a dokumentumot módosító javaslatokat, ötleteket, felvetéseket.

A Szolgáltatási út térkép megnyitja az utat a 2020-ban elindítandó Megyei Esélyteremtő Paktum létrehozása előtt, melynek célja hogy a résztvevők a feltáruló hiányterületekre közösen, szándékukról írásban is nyilatkozva dolgozzanak ki megoldásokat.

Edelmayer Zsolt

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.