Komatál a kollégának

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Népfőiskola Alapítvány és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete azt a célt tűzte ki, hogy a komatálhoz kapcsolódó hagyományt, szokásokat felelevenítsék és „divatba” hozzák a családokat körülvevő közösségek körében.

„Preambulum: Nemzeti Hitvallásunk a kulturális szakterület érintett szakemberei, alkotói, civil szerveződései számára nemcsak utat mutat, hanem egyben feladatokat is kijelöl. Kulturális örökségünk megóvására, értékeink iránti felelősségvállalásra, együttműködésre ösztönöz. Az együttélésünk elsődleges kereteiként a legfontosabb mikroközösséget, a családot, valamint az összmagyarságot átölelő nemzetet jelöli meg.

A család az a kötelék, mely egész életünkre kihat, meghatároz minket, tartást ad. Kijelöli, hogy honnan jövünk, s utat mutat minden helyzetben, ha nem feledjük gyökereinket, azokat a láthatatlan, de elszakíthatatlan szálakat, melyek segítenek gyermekből felnőtté, majd szülővé, nagyszülővé válni, s melyek megtanítanak minket a kisebb, s a nagyobb közösségek tagjává érni, s eleink örökségét továbbadni a következő generációnak.” (forrás: komatalprogram.hu)

A Fejér Megyei Igazgatóság abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem csak hogy tudomása van fejér megyei komatál közösségről, hanem egyenesen mi magunk vagyunk a komatál közösség. Az igazgatóság munkatársa, Ambrus Lívia ugyanis boldog kismamaként tölti napjait. Egyértelmű volt, hogy igazgatóságunk élni kíván a nagyszerű lehetőséggel, és alapít egy komatál közösséget. Lívia nagyon hálás volt a munkatársak által sütött-főzött finomságoknak, a találkozásnak, amely, ha korlátozva is volt a pandémia miatt, de mégiscsak örömet hozott számára. A közösség, amely azóta már nem csak munkatársi, hanem komatál közösségként is működik, az ünnepek előtt újra összegyűlt, és együtt ünnepelt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.