Komatál Program – A pályázat hajdú-bihari tanulságai

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A komálás hagyományait elevenítették fel 2019. május 6-án Hajdúsámsonban a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat keretében. A szakmai programnak  – amely egyúttal a Nemzeti Művelődési Intézet, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Lakitelek Népfőiskola és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által meghirdetett Komatál és Komakendő Kárpát-medencei alkotópályázat záró eseménye volt – a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, valamint a Közművelődési és Muzeális Intézmény adott otthont.

A hivatalos megnyitó előtt sámsoni gyerekek citerán úgynevezett párosító népdalokat adtak elő, majd Tarné Hajdu Judit intézményvezető, valamint a Kézműves Alapítvány részéről Tar Károlyné köszöntötte a vendégeket, akik között jelen voltak szép számmal megyei kézművesek, köztük a felhívásra több pályaművet is készítő sámsoni Öltögetők. Komatál-komakendő pályázat címmel Hubert Erzsébet etnográfus, az egyesület elnöke tartott előadást a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak. Beszélt az előkészületekről, az alkotás folyamatáról, továbbá ismertette, hogy a hajdú-bihariak jelentőségüknek és számarányuknak megfelelően képviseltették magukat nemcsak a pályázaton, de a pályaművekből nyílt kiállításon is.

A komálás és komatál ajándékozás szokásáról, annak elődeink életében betöltött jelentőségéről, valamint a család és a közösségek összefogásának fontosságáról  Dr. P. Szalay Emőke etnográfus, muzeológus beszélt, majd Dr. V. Szathmári Ibolya, etnográfus, muzeológus, a pályázat zsűrijének tagja tartott diaképekkel illusztrált előadást a Komatál-Komakendő pályázatra érkezett textil munkákról, a komakendő formai követelményeiről, a régi és újszerű megvalósítási formákról, legvégül pedig a zsűri munkáját és értékelési szempontjait ismertette. A pályázatra összesen 990 alkotás érkezett, ezek közül a zsűri 628 tárgyat minősített. A bírálóbizottságban egy hajdú-bihari szakember, Fazekas Lajos, a népművészet mestere is helyet kapott.

Az országosan is egyedülálló elemző, összegző megyei záró rendezvényen a résztvevők megtekinthettek néhány helyi alkotást, komakendőket és komatálakat, valamint megkóstolhatták a „belevalót” is, többek között a tájegységre jellemző tejlevest és a kapros dübbencset.

R. Simor Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.