„Komatálat hoztam…”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Népfőiskola Alapítvány és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete közös szervezésében megvalósuló Komatál és komakendő alkotópályázaton való sikeres szereplés és megmérettetés érdekében tájékoztató-ismeretterjesztő tematikus nap keretében biztosított néprajzilag is megfelelő felkészülést az alkotópályázatban alkotóként részt vevők számára.

Elsősorban a Zala megyében felgyűjtött, a zalai néprajzi tájegységekre jellemző múzeumi tárgyi anyagra koncentrálva, a megyében gyűjtő- és kutatómunkát végző múzeumi szakemberek, etnográfusok közreműködésével valósult meg a sikeres szakmai tájékoztató nap.

A Zalaegerszegi Göcseji Múzeum etnográfusa, Marx Mária „Paszit – komakendő, paszitos véka” című előadását, majd a Keszthelyi Balaton Múzeum etnográfusa, Gyanó Szilvia „Komatálat hoztam…” című bemutatója által jutottak újabb néprajzi tudásanyaghoz a népművészek. Mivel rengeteg új információt hordoztak az előadások és néhány tárgyi anyag kézzelfogható tanulmányozására is lehetőséget biztosítottak az előadók, rövid időn belül interaktívvá vált a program.

A pályázat szervezői által megfogalmazott pályázati célnak megfelelően a paszit vagy paszita, a gyermek születéséhez kapcsolódó hagyományok, a komaság-komálás, a keresztelőhöz kapcsolódó népszokások vagy éppen a mátkáló vasárnap szokásainak felelevenítése, életre hívása napjainkban is közösségi alkalommá, közösségépítő és családi kötelékeket megerősítő élő népszokássá válhat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.