Kompetenciafejlesztő együttműködés Vasban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága és a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület közötti együttműködés nem új keletű. A korábbi években is előfordult, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet képzésein részt vevő hallgatók „terepgyakorlat” során tekinthettek be a TIT közművelődési feladataiba, jó gyakorlataiba, ezzel szélesítve látókörüket.

A közelmúltban a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programjában dolgozó közművelődési asszisztensek online workshopokhoz csatlakozhattak, melyeken elsősorban női esélyegyenlőség, az idegenforgalmi szektor jó gyakorlatai, gazdaságélénkítés témakörökben tájékozódhattak.

Dr. Bakó Béla, a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület igazgatója kiemelte, mivel a TIT elsődleges, évtizedes (sőt évszázados) múltra visszamenőleg a közművelődés és az ismeretterjesztés egyik alapvető civil szervezete, a közművelődésben dolgozók számára is tudnak nyújtani olyan ismereteket, információkat, melyet a saját professziójukban is hasznosíthatnak. A fenti témaköröket figyelembe véve az egyes online megtartott workshopok tematikáját úgy állították össze, hogy kapcsolódjon a Nemzeti Művelődési Intézet képzéseinek tartalmához. Tehát a gazdaságfejlesztés témakörök esetében kulturális alapú gazdaságfejlesztéssel, a női szerepek esetében a nők a közművelődésben, míg az idegenforgalom esetében a kultúraközvetítés, mint turisztikai termék témaköröket járták körül.

Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának vezetője nagy örömmel motiválta a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programban résztvevő munkatársakat a tudásbővítésre. Az igazgatóság minden együttműködési lehetőséget megragad és szívesen fogad, amelyek által a megyei közművelődési feladatellátás erősödhet, a közösségek és a települések fejlődhetnek.  A fejlesztési program során elsajátított ismereteket minden leendő közművelődési szakember kiválóan tud hasznosítani a helyi közösségépítésben.

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága hívta fel a figyelmemet a lehetőségre, és azonnal jelentkeztem is, mert olyan témákat dolgozott fel a képzés, ami kifejezetten fontos a mai világban. A “Nők szerepe a turisztikai szektorban” című workshopon vettem részt. Először egy online study tour-t tekinthettünk meg, és az én választásom a büki Apartman hotelre esett. Ebben a videóban megismerhettünk egy jó gyakorlatot, ahol az intézményvezető megmutatta, milyen módszerekkel segíti a – főként – női dolgozóit. Ezután megismerkedhettünk a Répce-menti turizmussal, valamint a nők munkaszektorbéli helyzetéről hallhattunk. Fontos szerepet kapott a nők ábrázolásának életszerű bemutatása is. Meglévő jó gyakorlatokat ismerhettünk meg és azokhoz kapcsolódó esetleges problémák, kihívások megoldásában kaptunk segítséget.” – mesélte tapasztalatait Szekér Hanna közművelődési asszisztens.

Balogh Ádám Magyarnádalján és Kemenestaródfán lát el közművelődési asszisztensi feladatokat. Ő az „Online study tour a Büki Gyógyfürdő Zrt-nél – Nők a családban és a munkahelyen” jó gyakorlatok megismerése témakört választotta. Korábbi munkái során többször megfordult Bükfürdőn, és mindig lenyűgözte az a fajta profizmus, ami az ottani csapatot jellemzi. Kíváncsi volt, hogy milyen módon kezelik ezt a minden munkahelyen másként értelmezett kérdéskört, illetve milyen, az ő mindennapi környezetében is használható jó gyakorlatokat tudnak bemutatni.

A képzés során végül azt kaptam, amit vártam.  Egy jól felépített rendszerbe tekinthettem bele, ahol a nagy létszámú állomány ellenére szervezetten és a látott videó alapján, nagy elégedettséget elérve tudják segíteni a női munkavállalókat. Kis községekben és teljesen más struktúrában dolgozóként a képzés számomra főleg szemléletbeli impulzusokat adott. Azokat a gyakorlatokat, amelyeket ők „nagyban” alkalmaznak, mi „kicsiben” a magunk arcára tudjuk formálni, és főleg a programok szervezésénél figyelembe venni. Tetszett még a képzésben, hogy ezeket az ismereteket otthon, a saját laptopom előtt el tudtam sajátítani, nem vonta el semmi a figyelmemet a tananyagról. Szintén örültem annak, hogy részvételemnek egy oklevél formájában fizikai nyoma is maradt. Az Egyesület képzése jól kiegészítette a Nemzeti Művelődési Intézetnél szerzett ismereteimet, illetve erősítette azokat.” – foglalta össze Balogh Ádám.

Kovács Magdolna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.