Komplex záróvizsgára készülnek a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzésen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Komplex záróvizsgára készülnek a “Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” OKJ-képzésen részt vevő hallgatók, amely májusban kerül megrendezésre a képzés megszokott helyszínén, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A 25 fő hallgató, akik szerte a megyéből érkeztek, jelenleg éppen túl vannak a 2019. január 10. és március 6. között megtartott képzéseken szerzett tudásukról számot adó III. modulzáróvizsgájukon.

A „Kulturális szervezetek és intézmények működése, közművelődési tevékenysége” modulban zajló oktatási alkalmakon a hallgatók négy témakörben kaptak hasznos, kipróbált és a gyakorlatban alkalmazható tudást. Ezek a területek a Közművelődési intézmények gazdálkodása és adminisztrációja, a Stratégiai tervezés és forrásteremtés a közművelődésben, a Kulturális marketing és PR és a Kommunikációs technikák.
A közművelődési intézmények gazdálkodása és adminisztrációjának ismertetésével az oktatók célja az volt, hogy a hallgatók átfogó ismereteket szerezzenek a saját intézményük hatékonyabb, gazdaságosabb működtetéséhez. Megismerhették a költségvetés tervezését, a kulturális feladatellátás finanszírozási rendszerét és feladatait. Továbbá a statisztikai adatszolgáltatás jelentőségét és módszertanát.A stratégiai tervezés és forrásteremtés a közművelődésben témakörben is további fontos információk kerültek napirendre. Szó esett arról, hogy milyen módszerekkel lehet a szponzoráció, a mecentúra, a barterek és az adományszervezés segítségével előteremteni a szükséges forrásokat. A hazai pályázati rendszer működése és a pályázatkészítés gyakorlata is szerepelt a felmerülő témák kínálatában.

A kulturális marketing és PR témában zajlott előadások során az oktatók megismertették a hallgatókat a 4P és 5M fogalmaival, majd ezek alkalmazásaival a kulturális szolgáltatások területén. Ezt követte a marketingkommunikációs eszközök és az alkalmazásuk gyakorlata, a marketingterv készítése egy közművelődési intézményre vonatkozóan. A kommunikációs technikák óra során pedig a csoportvezetés, a konfliktuskezelés és az együttműködési készségek fejlesztésére került sor.

Az említett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott továbbképzési program keretében (májusban várható) – komplex záróvizsgán a hallgatók számot adhatnak a korábban bemutatott esettanulmányokban, forgatókönyvekben, költségtervezetekben, településüket bemutató vizuális anyagokban foglalt, a képzés során elsajátított, alkalmazható ismereteikről.

Medvegy-Andelic MarijaA projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.