Köz-művelődési kalandok – művelődési menedzserek nagyító alatt

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Ezzel a címmel hívták az érdeklődőket 2019. március 18-án, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsész Napok nyitórendezvényére a Szenes Klubba. A beszélgetés házigazdája, a BTK Mentorklub azt a célt tűzte ki, hogy gyakorló közművelődési szakemberek megszólaltatásával népszerűsíti a kar által kínált közösségszervezés alapszakot és a kulturális mediáció mesterszakot.

A beszélgetésen Bálint Zsoltné (a vokányi Művelődési Ház vezetője, egykori művelődésszervező szakos hallgató), Köles Ferenc (a Pécsi Nemzeti Színház művésze, egykori művelődés és felnőttképzési menedzser szakos hallgató), Marksz Levente (a Nemzeti Művelődési Intézet, módszertani referense, egykori művelődésszervező szakos hallgató), Nemes Krisztina (a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya megyei igazgatója, egykori művelődés és felnőttképzési menedzser szakos hallgató) és dr. Várnagy Péter (a Művelődéstudományi Tanszék vezetője) vett részt. A beszélgetést Izsák Mónika moderálta.

A vendégek elsőként a szakválasztásuk okairól meséltek. Volt, aki véletlenül, jobb ötlete nem lévén, került a képzésbe. Mások céltudatosan, a munkájuk szakmai kiteljesedése miatt jelentkeztek. Abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy hallgatóként igazán élvezetes időszakot töltöttek az egyetemen. Ezen a ponton természetesen előkerültek az emlékezetes hallgatói élmények, anekdoták. Nem véletlenül, a közönséget, a jelenlegi hallgatókat ezek a történetek szórakoztatták a legjobban. A beszélgetésben arra is kitértek, hogy a megszerzett diploma után ki, milyen karrierlehetőségeket talált választott szakmájában.

A jó hangulatú beszélgetést egy közös okostelefonos játékkal zárták. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa rendhagyó hungarikum totót állított össze, amely szórakoztató formában hívja fel a figyelmet a nemzeti értékekre. A játék is közelebb hozta a hallgatókat és a gyakorló szakembereket, hiszen önfeledten versenyeztek egymással, hogy minél gyorsabban adjanak választ a furfangos kérdésekre.

A Köz-művelődési kalandok annak a tevékenységsorozatnak a része, amely során a Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatósága együttműködik a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karával a közművelődési szakok népszerűsítésében.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.