Közkincses értékek, értékes Közkincsek – szakmai nap és műhelymunka az értékfeltárás mentén Bujákon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodája és a Pásztói járásban továbbélő Kistérségi Közkincs Kerekasztal 2017. november 9-én (csütörtökön) Bujákon települési értékfeltáró módszertani napot szervezett a Pásztói járás Közkincsben részt vevő települései részére. A szakmai napnak Csécse, Egyházasdengeleg, Palotás, Pásztó, Szirák, Szurdokpüspöki és természetesen Buják településekről voltak résztvevői.

A programnak helyet adó Glatz Oszkár Művelődési Központ előterében a Nógrádikum-díjas bujáki sokszoknyás viseletbe öltözött asszonyok fogadták pálinkával és pogácsával az érkezőket. A szakmai program kezdete előtt kórusuk a település védőszentje, Szent Márton életéről adott elő egy éneket, majd előadásukban megtudhattuk, milyen is a Márton napi vendégség Bujákon, és libát enni, „pályinkát” inni kötelesség, hogy a következő esztendőben is egészségesek maradjunk. Viseletük apró részleteibe, titkaiba is beavattak bennünket a különböző korosztályi ruhákba öltözött asszonyok.

A szakmai előadásokat Antalné Prezenszki Piroska, a Közkincs Kerekasztal “ügyvezetője” kezdte meg, és összefoglalta a több éves települési feltárás mozzanatait. Előadásában a 2012. évi hungarikumokról szóló törvényből és az ahhoz kapcsolódó települési feladatokból indult ki, majd ismertette a Pásztói járásban 2013-tól létrejött települési értéktárakat. A megyei értéktár bizottság szakmai bizottságának tagjaként beszélt a megyei értéktárba való felterjesztés dokumentációjáról, a megyei értéktár szakmai bizottságának munkájáról.

A műhelymunka során a települések résztvevői megosztották a hallgatósággal, kinél milyen módon folytatódott a 2013-ban megkezdett értékfeltáró munka, valamint szó volt arról is, hogy a Művelődési Intézet milyen módon tud segítségére lenni ennek az értékes munkának a továbbiakban. Öröm volt hallgatni, hogy sok helyen az önálló tájház, az állandó gyűjtemény megléte a kitűzött cél, valamint az értékfeltárás során létrejött és együtt maradt közösségek közös munkájának a tapasztalatai.

A délután során a résztvevők ellátogattak a település templomába, ahol az idei Nógrádikum-díjas „Bujáki Szent Márton Kultusz” névadóját, Szent Mártont ábrázoló festményt és a nemrég kapott Szent Márton ereklyét tekintették meg, és Marti József lelkészt hallgatták a legendáról.

A következő állomás az Esterházy Közösségi Tér volt. Az idén nyáron átadott közösségi tér a volt plébánia gyönyörűen megújított épületében helytörténeti kiállítás és a kertben megrendezett tárlat a helyi népviseletet, régi használati eszközöket mutatja be.  A falakon a régi bujáki emberek fotói, viseletük látható. A kiállításon ruházatuk részei, használati eszközeik, lakóépületeik belseje – többek közt menyasszonyi ágy, szövőszék, fejkendők sokasága, hímzett törülközők – tekinthetők meg.

Az Esterházy Közösségi Tér nevet a létesítmény annak emlékére kapta, hogy eredetileg az Esterházy család építtette a plébániát.

Szerző és fotók: Máté Lászlóné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.