Közművelődés és civil élet a Vasi Hegyháton

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A civilek érzékenysége, figyelme, a legjobbra való törekvése, megújuló és megújító képessége; s mindemellett a kisközösségek céljai, működése és lehetőségei álltak a vasvári közművelődési szakmai nap középpontjában.

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága – csatlakozva a Vasban-civilben megyei fórumhoz – elsősorban a Vasvári járás döntéshozóit, közművelődési szakembereit és közösségeit hívta beszélgetésre.

A Vas vármegye egykori központját, az elragadó kisvárost, Vasvárt vezető Tóth Balázs, a helyi civileket képviselő Kovács Tilda és a fórumnak otthont adó Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatója, Gergye Rezső egyaránt a hegyháti közösségek nyitottságáról, az összefogás fennmaradást, jövőt biztosító jelentőségéről beszélt. „Profizmus és civil kurázsi”, „önmegvalósítás és mások életét jobbá tenni” – voltak hozzászólásaik kulcsmeghatározásai.

Nagy Krisztina a Vas Megyei Civil Információs Centrum képviseletében a Nemzeti Együttműködési Alap 2020. évi pályázatait mutatta be, és a felmerülő kérdések megválaszolásával egyben felkészítést is tartott a civil szervezetek képviselőinek a pályázattal kapcsolatos tudnivalókról.

Simon Ádám, a H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke a Vas megyei civil programtervező adatbázis online fejlesztésében kérte az egybegyűltek aktív részvételét. A sok-sok észrevétel újabb lendületet adott a megyében már régóta igényként megjelent program élesítéséhez.

Meskó Krisztián, a Hegypásztor Kör szakmai vezetője egy megyei közművelődési szakmai tábor, valamint egy drónhasználati képzés ötletét vetette fel a hegyháti programtervek kiegészítéséül.

Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának vezetője a Művelődési Intézet aktuális híreivel kezdte előadását. Bemutatta a Komatál Programot, az elérhető képzési lehetőségeket és invitált az igazgatóság programjaira.

Az aktualitásokat a műhelytagok kérdéseinek megválaszolása követte. A közművelődés megváltozott jogi környezetének szakmatörténeti jelentősége éppúgy a diskurzus tárgya volt, mint az önkormányzatok kötelezettségei, amelyek teljesítését a feladatellátást szakmailag támogató Nemzeti Művelődési Intézet segíteni tudja.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.