Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés indult Salgótarjánban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Nógrád megyében a közművelődésben felélénkülő közösségi élet megszervezéséhez több jól képzett szakemberre van szükség. Éppen ezért fontos, hogy a Művelődési Intézet az EMMI támogatásával országosan több helyszínen, így Salgótarjánban is elindította a Közművelődési és közönségkapcsolati szakemberek képzését, amely érettségire épül és az OKJ szerinti közművelődési szakképesítés megszerzésére irányul.

2018. július 3-án indult el Salgótarjánban az OKJ-s középfokú képzés, melynek helyszínét a József Attila Művelődési és Konferencia Központ biztosítja jelenleg heti egy alkalommal. A 24 jelentkező Nógrád megye kistelepüléseiről, egy-egy jelentkező viszont más településekről érkezett. Immár harmadik alkalommal gyűltek össze az igen aktív és motivált hallgatók, hogy minél többet tudjanak meg a szakmáról és egymásról, hiszen sokat meríthetnek a jó gyakorlatokból.

Az első nap, a beiratkozás után, általános ismertetőt hallhattak a résztvevők a tanfolyam menetéről. A Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodáját Máté Lászlóné irodavezető mutatta be, aki nem titkolt szándékát is megosztotta a résztvevőkkel: a tudás megszerzése mellett ezzel a képzéssel egy teljesebb szakemberhálózat is létrejön majd a megyében, amelynek kapcsolati tőkéjére későbbi munkájuk során is bátran építhetnek nemcsak a résztvevők, hanem a megyei iroda is.

Ezután a Helyi társadalom- és kultúraismeret címmel Kárpáti Árpád – a Művelődési Intézet ügyvezető szakmai tanácsadója – alapozó tréningje következett. Ezt követően mind a résztvevőkkel, mind a motivációjukkal való ismerkedés kapott nagyobb hangsúlyt.

Második és harmadik alkalommal Máté Lászlóné segítségével a Kulturális értékek és hagyományok elnevezésű modul keretében a kultúra, az érték fogalmával, alapjaival, a hagyományokkal, a szellemi értékekkel, az értéktárakkal és a hungarikumokkal ismerkedtek a jelenlévők.

Az elméleti képzés mellett a résztvevők csoportmunkában dolgozták fel a hallottakat. Így például a harmadik nap végén a csoportok megtervezhették, átgondolhatták, hogy milyen értéket terjesztenének fel egy képzeletbeli értéktár bizottság elé és miért. Képzeletüket semmi sem gátolta, frappáns megoldások születtek sok nevetés kíséretében.

Kémeri Judit
Fotó: Kémeri Judit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.