Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés Kecskeméten

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság

Július végén kezdetét vette az OKJ-s Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságán. A képzés célja, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő végzettséget biztosítson a közművelődésben dolgozóknak. A képzés nyújtotta lehetőséggel élni kívánó jelentkezők a megye nyolc járásából, húsz településről érkeztek.

Az első alkalom az ismerkedésről szólt: nemcsak egymással, hanem a Nemzeti Művelődési Intézettel és a képzéssel egyaránt. A csapatépítő gyakorlatokba lelkesen, bár olykor félszegen vetették bele magukat a hallgatók; összességében egy jó hangulatú, a későbbiekben is hasznosítható tréninggel gazdagodtak a résztvevők. A csoport tapasztalataikat tekintve nem egységes: vannak olyanok, akik már „régi motorosnak” számítanak a szakmában, míg mások még egy életre szóló pálya elején járnak; azonban ez a különbség nem érződik a csoportmunka során. A hallgatók hétről hétre újabb ismereteket szereznek: a digitális kompetenciafejlesztés mellett már elmélyedhettek a kultúraismeret és a társadalomismeret témájában, továbbá munkájukhoz elengedhetetlenül fontos közművelődés, közösségi művelődés, közösségfejlesztés kérdéseit is körüljárták.

Az eddigi hetek alatt nem csupán az ismereteik bővültek; egyéni fejlődés is megfigyelhető a résztvevőkön. Az első képzési napon közösen készített szófelhő során elvárásként megfogalmazódott gondolatok, – mint pl. önbizalom és magabiztosság növelése – is egyre jellemzőbb. Minden alkalommal olyan gyakorlati feladatokkal is találkoznak, amelyek – a szakmailag felkészült oktatók útmutatásának segítségével­ – sikerélményhez juttatják őket. Emellett a kapcsolatépítés, kapcsolatok bővítése is hangsúlyos igény volt; ezt a hálózatosodást a megyei igazgatóság munkatársai és a (leendő) szakemberek is nagyon pozitív hozadékként értékelik.

A motiváció fenntartása és a csapat összekovácsolódása elengedhetetlenül fontos, hiszen az áprilisig tartó képzés folyamán még nagyon sok tanulás és kihívás vár a csoportra.

Mészáros Judit
Fotó: Gyarmati Andrea, Kiss Alexandra, Mészáros Judit  

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.