Közművelődési és közönségkapcsolati szakemberek tanulnak Pécsett

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2018. július 19-én elindult Pécsett az OKJ-s középfokú képzés. A 26 jelentkező többsége Baranya megyei kistelepülésekről, de egy-egy hallgató Somogyból és Tolnából is érkezett.

Gyakorlatilag Baranya megye minden térségéből jelentkeztek a programra. Így elmondható, hogy a résztvevők összetétele szépen tükrözi, hogy a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül, azokból a településekből kerültek munkatársak a csoportba, ahol az önkormányzatok és a szervezetek előrelátóan arra törekednek, hogy időben kiképezzék a saját közművelődési szakembereiket.

A képzés három hagyományosan oktatott, és két online modullal indult, az egyes modulok záróvizsgával fejeződnek be. Fontos tudni, hogy a modulzáró vizsgák már célzottan a szakmai vizsgára készítik fel a képzésben résztvevőket. Így az ezekre az alkalmakra készített dolgozatok beépíthetőek a képzés szakmai és vizsgakövetelményében meghatározott elkészítendő dokumentumokba.

Az első képzési napon azonban még ezek a feladatok távolinak tűnnek. A beiratkozás után általános ismertetőt hallhattak a résztvevők a tanfolyam menetéről. A Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodáját Nemes Krisztina mutatta be, ezután a Helyi társadalom- és kultúraismeret címmel Böröcz Lívia alapozó tréningje következett.

A sokszínű csoport tagjai elkezdték tanulmányaikat, és az egymással való ismerkedést. Remélhetőleg a használható tudás megszerzése mellett ez a képzés olyan szakemberhálózatot is létrehoz, amely kapcsolati tőkére későbbi munkájuk során is bátran építhetnek. Természetesen ez a hálózat a megyei közművelődést is gazdagítani fogja.

Nemes Krisztina
Fotó: Nemes Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.