Közművelődési látóúton jártak a Forrásteremtő műhely résztvevői 

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 pályázatnak köszönhetően a közművelődési szakemberek intézménylátogatáson vettek részt a Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtárban. A foglalkozás központi témája a közösségfejlesztés volt az amatőr művészeti csoportokban.

Az ötezer fő alatti kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, a Bódva folyó völgyében, az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában fekszik. A Közösségi Háza 2002. július 1-jén a város ünnepén került átadásra, amely építészetileg és  funkcióját tekintve ideálisan illeszkedik a város centrumába, biztosítja a rendezvények kulturált körülmények közötti lebonyolítását.

Sok más településhez hasonlóan kis létszámmal dolgozik a közművelődési intézmény és a könyvtár – mondta el a rövid üdvözlést és bemutatkozást követően az intézmény vezetője, Liptákné Spisák Beáta. A könyvtáros kolléganőn kívül szakmai munkatársa Balákné Nagy Marianna.

A program részeként az intézmény vezetője, aki egyben a forrásteremtés csoport tagja is, a délelőtt folyamán tájékoztatót tartott az intézmény munkájáról, a város nevezetességeiről, fejlesztésekről, tervekről és a közösségi élet fontosságáról. Elmondta, hogy a közművelődési feladatellátáson, könyvtári szolgáltatásokon és a múzeum területen túl amatőr művészeti csoportjaik is vannak. A szendrői Százszorszép mazsorett csoport és a helyi Ifjúsági Fúvós zenekar, akik nemcsak a kis városuk életét színesítik, de kimagasló eredményeket érnek el országszerte.

A szendrői Közművelődési Központ 25 éve hozta létre a mazsorett csoportját azzal a céllal, hogy az intézmény által szervezett helyi rendezvényeken fellépjenek, illetve szakmai versenyeken, más településeken történő bemutatkozásukkal a város hírnevét növeljék. A csoport tagjai számos versenyen mérhették össze tudásukat. 2019-ben négyszeres címvédő magyar bajnokok lettek.

Mátyás Edina közművelődési referens „Amatőr művészeti csoportok működtetése” című előadása szorosan illeszkedett a témához. Ezek a hasznos gyakorlati információk minden szakmabeli kollégát érdekeltek. A műhelyfoglalkozás elméleti részének fő eleme: a közművelődésben dolgozó szakemberek megismertetése az amatőr művészeti csoportok működtetésével, a létrejött művelődő közösséggel kapcsolatos teendők elméletével. Az előadás témái: általános ismeretek, fogalmak, jogszabályi háttér ismertetése, OSAP 1438 – Kulturális adatlapban való „Alkotó művelődési közösségek” felosztás, szükséges feltételek megléte: személyi, tárgyi, dokumentáció, indikátorok, fejlesztések. Gyakorlati ismeretek: munkanapló részei, kitöltési javaslatok, beszélgetés a saját amatőr csoportokkal kapcsolatos tapasztalatokról. A foglalkozás végén a kollégák megvitatták a saját intézményeikben fellelhető amatőr művészeti csoportokkal kapcsolatos teendőket, saját tapasztalataikat.

A látóút során a szakemberek meglátogatták a helyi kiállítóhelyeket és látnivalókat, különös tekintettel a Kincsesházra, amely a „Természeti katasztrófák megelőzése és kezelése a Rakacai víztározónál” projekt eredményeként jött létre. Megtekintették az 1950-es, 60-as évek iskoláinak tárgyi emlékét őrző Iskolatörténeti kiállítást, valamint a Kékfestő házat, ahol a látogató elé tárul a kékfestés művelete egészen addig a folyamatig, hogy hogyan készítettek a kékfestő anyagból ruhákat, díszítő és használati tárgyakat.

A jelenlévő szakemberek kötetlen beszélgetés formájában végül közösen elemezték  a forrásteremtés lehetőségeit, valamint, hogy az Európai uniós pályázati lehetőségek hogyan valósulnak meg megyénk kisebb településein.

Ehhez a folyamathoz hozzászólva saját tapasztalataikat osztották meg a vendéglátóval és egymással. Mindenki aktívan részt vett a közös munkában, ezáltal megismerhették a résztvevők egymás intézményeinek közművelődési életét, művelődő közösségeit, amatőr művészeti csoportjait. A tapasztalatcserén résztvevő kollégák ismét sok új ismerettel, tudással gazdagodva tértek haza.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.