Közművelődési szakmai nap Heves megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet az elmúlt időszakban is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a szakmai napon tájékoztassa a közművelődési szakmát és a vele partnerségben lévő önkormányzatok, közművelődési intézmények és civil szervezetek képviselőit, munkatársait. 2018. november 27-én, a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban került megrendezésre az idei megyei közművelődési szakmai nap.

A programon Heves megye településeiről érkezett közművelődési szakemberek, településvezetők és közművelődési területen tevékenykedő civil szervezetek vezetői vettek részt. A találkozó célja az volt, hogy olyan kölcsönös információáramlást biztosítson a szakemberek és a Nemzeti Művelődési Intézet között, amely a jövőben is a szakmai feladatok ellátását segíti. A fontos témákat érintő szakmai napra közel 30 fő regisztrált előzetesen. A rendezvényt Csathóné Sebők Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának vezetője nyitotta meg, majd Hatvan város polgármestere, Horváth Richárd köszöntötte a jelenlévőket, végül a sort Valló Ede, a Grassalkovich Művelődési Ház igazgatójának beszéde zárta.

Az első előadásban Csathóné Sebők Erika bemutatta a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának 2019. évi célkitűzéseit, illetve az iroda szakmai fejlesztési irányait, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet új kiadványát, amelynek címe: „Útmutató a közművelődési szakterület megújult jogszabályi környezetének alkalmazásához”.

A következőkben Kary József, a Nemzeti Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóságának vezetője előadására került sor, amelyben a közművelődési alapszolgáltatások, a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről és a szakemberek közép- és felsőfokú képzéseiről beszélt.

Török Gabriella Rita, közművelődési szakfelügyelő, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani szakmai tanácsadója, a közművelődésről szóló önkormányzati rendelet megalkotásának, felülvizsgálatának, aktualizálásának követelményeit mutatta be.

A következő előadó Rakusz Márta a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” projekt mentora volt, aki bemutatta a TOP 5.3.1 és a TOP 6.9.2-es Heves megyei pályázatok helyzetképét.

Végül Varga Marietta, a Nemzeti Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóságának módszertani referense tartotta meg előadását arról, hogy egy közművelődési intézménynek milyen utat kell bejárnia ahhoz, hogy a „Minősített Közművelődési Intézmény Címet” elnyerhesse, és hogy milyen pozitívumokkal jár ennek a címnek a megszerzése.

Délután a műhelymunkák következtek, ahol a résztvevők három csoport témaköreire regisztrálhattak. Az első műhelymunka, Buzás Eszter (intézményvezető, Felsőtárkányi Közművelődési Intézmény) vezetésével zajlott „Rendezvények bejelentési kötelezettségei” témakörben. A második csoportnak Kary József, (igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóság), és Zvara Gréta (módszertani referens, Nemzeti Művelődési Intézet Szolgáltatásfejlesztési Igazgatóság) tartottak előadást a GDPR szakmát érintő gyakorlatáról és a közeledő 2019-es év közművelődési statisztikai adatszolgáltatásának változásairól.

A harmadik műhelymunka a „Szolgáltatási terv elkészítésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalók” témakörben, Csathóné Sebők Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának vezetője moderálásával, majd a „Közművelődési szakemberképzés perspektívái a felsőoktatásban” témakörében, Dr. Oszlánczi Tímea, az Eszterházy Károly Egyetem oktatójának vezetésével zajlottak le. A résztvevők, szóbeli visszajelzéseik alapján, egy hiánypótló, innovációkban gazdag közművelődési szakmai napon vehettek részt.

Hacsavecz Éva

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.