Közművelődési szakmai nap Salgótarjánban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A salgótarjáni József Attila Művelődési Központ adott otthont a közművelődéssel foglalkozó szakemberek, önkormányzatok, intézmények számára szervezett Nógrád megyei közművelődési szakmai napnak 2019. május 23-án. A rendezvényen közel 60 közművelődési szakember, civil szervezeti és települési vezető vett részt.

A rendezvényt Máté Lászlóné megyei igazgató nyitotta meg, majd Andrássy Nóra a salgótarjáni Rendezvény és Médiaközpont Nonprofit Kft. kulturális igazgatóhelyettese köszöntötte a szakmai nap résztvevőit. Az előadók közül elsőként Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóságának vezetője a közművelődési intézmények társadalmiasított működését mutatta be a jelenlévőknek.

A kulturális törvény 2017-ben történt módosítása több változást hozott a közművelődési szakmában és az ott dolgozó kollégák munkájában. Többek között a szakmai végzettségek, az elvárt szakképesítések és szakmai továbbképzések területén is. Kémeri Judit, az Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóságának módszertani referense a képzésekkel kapcsolatos változásokra, lehetőségekre hívta fel előadásában a figyelmet.

Nógrád megye elsők között tudott bekapcsolódni a közművelődési és közönségkapcsolati szakemberek OKJ-s képzésébe, így 26 fővel gazdagodott a megye közművelődési szakember gárdája. Kiss Györgyné, a Karancskeszi IKSZT munkatársa a képzésben szerzett tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

A szakmai napon is folytatva a megyei igazgatóság által 2019 januárjában elkezdett szaknépszerűsítés, ez alkalommal Kollár Barbara az Eszterházy Károly Egyetem közösségszervező BA szakos másodéves főiskolai hallgatója volt a vendégük és mutatta be az egyetemi életet.

Az előadók után a 2019. április 25–26-án vizsgázott közművelődési és közönségkapcsolati szakemberek számára került sor az ünnepélyes bizonyítvány átadására. A bizonyítványokat Szabóné Oravecz Éva közművelődési szakértő, a vizsgabizottság elnöke, Máté Lászlóné megyei igazgató és Kémeri Judit módszertani referens adta át.

A megye első kőszínháza, a Zenthe Ferenc Színház, 2018 augusztusában önálló színházzá vált. Simon Lajos igazgató a színház munkáját mutatta be és felajánlotta a szakmai együttműködést a települések közművelődési intézményei és közösségi színterei számára.

Műhelymunka keretében a művelődő közösségek – a minden feladatellátó számára kötelező – közművelődési alapszolgáltatás és a képzési és beiskolázási terv került feldolgozásra, Máté Lászlóné, igazgató és Szigeti Lászlóné, módszertani referens vezetésével.

 

A szakmai napon segítséget nyújtottak a megyében induló 40 órás KAB-os képzésre való jelentkezéshez is. A jó hangulatú szakmai napot a nógrádmegyeri Együtt-Egymásért Egyesület jóvoltából igazi palócos vendéglátás zárta.

Szigeti Lászlóné

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.