Közművelődési szakmai nap Veszprémben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Nagy érdeklődés övezte az idei első közművelődési szakmai napon az előadásokat és a műhelymunkákat Veszprémben, az Agórában, melyen közel hatvan érdeklődő vett részt a megye számos településéről, amelynek során a közösségi művelődés aktuális kérdéseiről esett szó.

Tölcsér Tímea, az NMI Művelődési Intézet Szakmai Szolgáltatások Igazgatóságának igazgatója köszöntője után Neveda Amália, az Agóra igazgatója mutatta be röviden az intézmény tevékenységét.

Ezt követően a Kulturális szaktörvény változásairól, valamint a közösségi művelődésre ható egyéb változásokról tartott előadást dr. Baloghné Uracs Marianna az NMI Művelődési Intézet Veszprém Megyei Iroda irodavezetője. Kitért arra is, hogy mik a megye erősségei és a szükségletei milyen prioritásokat határoznak meg a megyei szakmai módszertani feladatellátásban, és milyen fejlesztéseket tervez a jövőben megyei iroda. Különösen fontos a szakemberellátás javítása, a Veszprémben induló Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés, mely érettségizettek részére biztosít lehetőséget támogatott formában a szakképesítés megszerzésére.

A képzés, továbbképzés tematikájával foglalkozott Barnucz Anita az NMI Művelődési Intézet felnőttképzési csoportvezető előadása, majd a Cselekvő közösségek projekt megyei mentorai, Huszti László és Halmos György mutatták be a program aktualitásait.

A szakmai nap második részében három téma közül választhattak a műhelymunkák résztvevői: képzés, közösségek aktivizálása és az értékfeltárás közösségivé tétele. Felkért hozzászólóink saját gyakorlataik bemutatásával segítették a közös gondolkodást. A beszélgetésekbe a résztvevők aktívan kapcsolódtak be, közös pontokat azonosítva, felvetve a mindennapi munka problémáit, ötleteket adva a megoldásokhoz. A csoportmunkák során erősödik a szakmai összetartozás érzése, a közös gondolkodás erősíti a hálózatot, a párbeszéd hozzásegít egymás jobb megismeréséhez. Nagy az igény az ilyenfajta szakmai párbeszédre, ezért ezek értékes részei a szakmai napoknak.

A program a műhelymunka-vezetők összefoglalójával, majd zárszóval ért véget.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.