„Közös kincseinkért” – Békés Megyei Közművelődési Konferencia

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája együttműködésben a Csabagyöngye Kulturális Központtal Békés megyei hatókörű közművelődési szakmai napot szervezett 2017. november 22-én, Békéscsabán mintegy 80 fő részvételével.

A szakmai napot Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg. A délelőtti órákban az értéktáras tevékenység és a népművészet témája volt fókuszban.

Szente Béla a Békéscsabai Települési Értéktárat vette górcső alá, ismertette tapasztalatait, bemutatta a város kereskedelmi múltja és az értékek közötti kapcsolatot. Kiemelte a hagyományőrzés fontosságát valamint az értékőrzés jelentős szerepét a helyi társadalomban.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a Békés Megyei Értéktárról tartott előadást. Az önkormányzat 2013 szeptemberében alakította meg a Békés Megyei Értéktár Bizottságot, amely képviselni hivatott a helyi identitást; a régi technológiák, tudások, hagyományok átörökítését, átadását a fiatalabb generációnak. Jelenleg két hungarikum – a csabai és a gyulai kolbász – kötődik szorosan Békés megyéhez, emellett számos olyan további, nem megye specifikus csúcstermék, például a magyar akácméz, vagy a pálinka is fellelhető a megyében, amely jól tükrözi az értéktár jelentőségét.

A résztvevők a Békés megyei magyar és nemzetiségi táncok kutatása témában projektbemutatót és szervezeti ajánlót tekinthettek meg Mahovics Tamás előadásában, aki táncpedagógusként a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségét képviselte. A délelőtti programokat Zalai Erika előadása zárta, aki a Mezőmegyeri Kézműves Falu alkotóinak tevékenységeit, a csapat munkásságát, rendezvényeit, elért eredményeit mutatta be. A délelőtti előadásokat követően az érdeklődők megcsodálhatták és meg is vásárolhatták az egyesület tagjai által elkészített kézműves termékeket. A gazdag kínálat között olyan portékák szerepeltek, mint a mézeskalács, textil – és fajátékok, hímzések, háziszappanok, gyöngyékszerek, gyapjú és nemez termékek. Az alkotó mesterek pedig örömmel mutatták meg az elkészítési technikákat. A délután folyamán a kulturális alapellátás kiterjesztése kapott főszerepet. Az NMI Művelődési Intézet együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával a „Kulturális alapellátás kiterjesztése” címmel közművelődési tájékoztatót tartott.

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Tevékenységek Osztályának képviseletében Halmai-Nagy Róbert osztályvezető köszöntötte a szakmai nap résztvevőit. Előadásában beszélt a szakterületet érintő jogszabályi változásokról, melynek keretében többek között szó esett a helyi önkormányzatok közművelődési feladatairól, a közösségi színterek, közművelődési intézmények típusainak meghatározásáról, a szakmai feladatok ellátásához szükséges szakirányú végzettségekről, s a törvénymódosítás kapcsán felmerülő feladatokról, teendőkről.

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója, a Művelődési Intézet országos és területi szakmai szolgáltatásait, tevékenységeit mutatta be. Beszélt a Művelődési Intézet múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Ismertette az aktuális projekteket, terveket, fejlesztési lehetőségeket. A szakmai nap zárásaként a résztvevők feltehették kérdéseiket az előadóknak. A szervezők bíznak benne, hogy a rendezvényen megjelent települési önkormányzatok, közművelődési intézmények, kulturális célú civil szervezetek, valamint a művelődő közösségek képviselői választ kaptak kérdéseikre és hasznos információkkal tértek haza.

Szák Bettina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.