Közösen az ifjúságért

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019 nyarán folytatódott a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának az Ifjúságfejlesztés módszertani támogatása a közösségépítés eszközrendszerével című szakmai programsorozat.

A szakmai programsorozat célja, hogy a folyamat során a fiatalokkal és a velük foglalkozó szakemberekkel közösségépítő alkalmak valósuljanak meg, erősödjön az ifjúságfejlesztési folyamatok generálása és mentorálása a közösségi művelődés eszközrendszerével Komárom-Esztergom megyében.

A szakmai program keretében egy-egy alkalommal közösségépítő foglalkozások valósulnak meg több településen.

Bajon 2019. július 22-én és július 30-án két alkalommal került sor foglalkozásra. Az első találkozón a filmművészeté volt a főszerep. A résztvevők egy Tangram logikai játék segítségével ismerkedhettek meg a filmes stábok főbb tagjaival és az ő feladatkörükhöz kapcsolódó szükséges tulajdonságokkal, ezt követően pedig mindenki húzott egy filmes fogalmat, amelyet közösen elhelyeztek a filmkészítés szakaszaiban. A foglalkozást Jáger Dávid módszertani referens vezette.

A második alkalommal Hornyák-Pálmai Éva megyei igazgató és Edelmayer Zsolt módszertani referens tartott közösségépítő délutánt. A játékos gyakorlatokon keresztül kiderült, hogy mennyire ismerik egymást a fiatalok, ehhez nyújtott segítséget a különböző állításokat tartalmazó Bingo, és az animátor ernyő egyaránt, emellett az együttműködő készségeik fejlesztésére is sor került. A délutáni program lehetőséget adott a felhőtlen játékra is, amin keresztül a gyerekek szinte észrevétlenül is közelebb kerülhettek egymáshoz.

Az ifjúságfejlesztési folyamat során, Tatabányán a szociális, közművelődési és ifjúsági szervezetekből alakult fórum tagjaival is megrendezésre került egy szakmai találkozó. 2019. július 29-én a Megyeházán Ifjúsági fórum valósult meg, melyre a város ifjúsági területein dolgozó szervezetek és a polgármesteri hivatal érintett munkatársai kaptak meghívást. A szakmai nap során a közművelődésben használt, bevált és adaptálható közösségfejlesztő módszerek kerültek bemutatásra a megyei igazgatóság munkatársai segítségével.

Hornyák-Pálmai Éva megyei igazgató az értékalapú közösségfejlesztés folyamatát, Edelmayer Zsolt és Kutenics Kinga módszertani referensek egy lehetséges ifjúsági központ koncepcióját és egy Nógrád megyei jó gyakorlatot, a Kerülj képbe közösségi festés Salgótarjánban című mintaprojektet, mutattak be.

A résztvevők betekintést nyerhettek egymás módszertani eszköztárába, melyek között a zene- és művészetterápia, az élménypedagógia, a kooperatív és csoportépítő játékok is szerepeltek. Az igazgatóság munkatársai az online alkalmazások világából a Kahoot! – gamifikáción, játékosságon alapuló feleletválasztós tesztkészítő – programot mutatták be, mely jelenleg a leginkább kedvelt az ifjúság körében.

A partneri találkozók célja, ifjúságfejlesztő folyamatok és aktivitások generálásán túl, a partnerszervezetek fejlesztési folyamatainak nyomon követése és a velük való együttműködés. Ennek jegyében a program folytatását tűzték ki célul a résztvevők, valamint egy közösségi aktivitás megvalósítása is szerepel a közös tervek között.

Hornyák-Pálmai Éva, Kutenics Kinga

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.