Közösség és média szakkör – Az írott sajtó története

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

2019. május 27-én negyedik alkalommal találkoztak az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának szervezésében indult Közösség és média szakkör tagjai Péren. A foglalkozások egy éven keresztül tartanak és a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 számú projekt keretében valósulnak meg.

A szakkör rövid ismerkedéssel indult, amelynek során mindenki választott egy fotót. A résztvevők a kiválasztott képeken keresztül mutatkoztak be, beszéltek a fotókhoz fűződő érzéseikről, a választásuk okáról. Ezzel a módszerrel sok érdekességet megtudhattak egymásról: ki hogyan látja saját magát, kinek mi a hobbija, illetve általában mi érdekli.

A foglalkozás fő témája az írott sajtó volt. A csoport tagjai megtudhatták, melyek az időszaki kiadványok fő jellegzetességei, illetve ismereteket szerezhettek a különböző típusú sajtótermékekről. Példaként szóba került a helyi lap, a kalendáriumi formában  évente egyszer megjelenő Péri Hírmondó is. A résztvevők azt is megtudhatták, melyek a legkisebb információs egység, a hír legfontosabb ismérvei. Az elhangzottak szerint a hír mindig aktuális, közérdekű, fontos vagy épp meglepő, ehhez igazodóan a csoport tagjai a hírre vonatkozó példákat is soroltak. Miután pedig a rovat fogalmával is megismerkedtek, a résztvevőknek egy-egy olyan rovatcímet kellett kitalálniuk, amely szerintük az általuk választott képhez a legjobban illene.

A szakkör rövid sajtótörténettel folytatódott, az ókori és középkori előzmények bemutatása után, a Fuggerek tevékenységén át egészen Gutenberg munkásságáig. A csoport tagjai megvitatták az örök kérdést is. Vajon eltűnik-e a nyomtatott sajtó, a könyvek, helyüket átveszi-e az internet, az online újságírás? A résztvevők egyöntetű véleménye szerint a nyomtatott sajtó iránti igény a jövőben is megmarad. A tágabb történeti áttekintést követően a magyar sajtó fejlődésének áttekintése következett, a nehéz kezdetektől a virágzó reformkoron át egészen napjainkig. A résztvevők a sajtótermékek cenzúrázásáról is hallhattak, továbbá ismereteket szerezhettek a kötelespéldány rendszeréről, valamint egyes máig létező szervezetek kialakulásáról, feladataikról és szerepükről.

A szakkör június 24-én folytatódik, ekkor a résztvevők megismerkedhetnek majd a sajtóműfajokkal, a sajtófotó történetével, és megtudhatják azt is, hogyan készülnek az újságok.

Fotó: Epinger Zsanett

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.