Közösség és média szakkör Zalában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

2019. január 23-án a Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projekten belül a Közösség és média szakkör nyolcadik alkalmán a blogolás volt a fő téma. Az előadó, Treszler Vera, a blogolás lehetőségeit, módjait ismertette meg a résztvevőkkel.

Első lépésként mindenkinek át kell gondolnia, milyen céllal és kinek szánja az írásait. Ennek megfelelően választhatunk ingyenes és fizetős oldalak között. Nagyon fontos, hogy csak akkor álljunk neki blogolni, ha azt rendszeresen tudjuk folytatni. Fontos, hogy találjunk egy jó témát, amely mások számára is érdekes lehet. Nagy előnye, hogy hasonló gondolkodású embereket hoz össze ez a csatorna, akik követik egymás írásait, vagy olyanok is szép számmal vesznek részt ebben az információhálózatban, akik nem írnak, csak olvasni szeretnek.

Nagyon sok ingyenes bloghely van, éppen ezért nagyon fontos, hogy elolvassuk a szerződési feltételeket, hiszen van olyan oldal, amelyik jutalékot is fizet, ha elég számú követője lesz valakinek, de van, ahol kevesebb felhasználó felületet kapunk. Amennyiben pénzt is szeretnénk keresni, akkor nem érdemes ingyenes felületen regisztrálni. Az ingyenes helyeken többnyire ahogyan növekszik a látogatottságunk, úgy növekednek a hirdetések is az oldalunkon, amiket nem tudunk befolyásolni, azt a rendszer fenntartója határozza meg. Figyelmünket az sem kerülheti el, hogy sok esetben az ingyenes bloghelyek bármikor úgy dönthetnek, hogy fizetőssé válnak. Persze ilyen esetben rendelkezésünkre áll némi idő az írásaink lementésére, de ez sok időt, energiát kíván meg tőlünk. A szakkör végén a résztvevők megtekintettek számos blogfelületet, melynek hatására sokan tettek ígéretet a közösségi média kipróbálására.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.