Közösség és média Szurdokpüspökiben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projektjének keretein belül Közösség és média szakkör zajlott a Nógrád megyei Szurdokpüspökiben 2019 márciusa óta.

A szakkör célja volt, hogy a foglalkozássorozat végére egy image-film készüljön a településről. Az új kompetenciák segítségével legyenek képesek települési újság generálására, illetve a meglévők fejlesztésére, segítve ezzel a helyi információáramlást, a közéletbe való beilleszkedést, és nem utolsó sorban az, hogy a résztvevők a megszerzett ismereteket a helyi közösség építésében is tudják kamatoztatni.

A Szurdokpüspöki Ifjúsági Egyesülettel együttműködésben zajló szakkör utolsó foglalkozására meghívást kapott a település polgármestere és a képviselőtestület tagjai is, akiknek bemutatásra került a szakkör, hogyan zajlottak a foglalkozások. A tizenkét alkalommal megvalósult szakkör résztvevői a meghívott szakemberek segítségével a média világába nyertek betekintést, hogy professzionálisabb felhasználói lehessenek a digitális média eszközeinek és a közösségi médiának.

Így megismerkedtek az újságírás alapjaival, kép-, videó-, és hanganyagok készítésével, valamint jogi alapismereteket is szerezhettek a youtube csatornák és a közösségi média használatához. Az ismeretek segítségével a projekt végére a faluról image film, és egy újság, a Szurdokpüspöki Ifjúsági Egyesület Lapja I. évfolyam I. száma készült el. Az első szám az egyesület 2014 évi megalakulásától eltelt időszak programjait mutatja be.

A Szurdokpüspökit bemutató film megtekintése után a foglalkozás kötetlen beszélgetéssel, ötleteléssel folytatódott, hogy milyen formában lehetne a most lezárult szakkört települési szinten folytatni.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.