Közösség, ifjúság, fejlesztés – Fiatalok a közművelődésben műhelykonferencia

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

2017. december 5-én műhelykonferenciát tartottak közművelődési és fiatalokkal foglalkozó szakemberekkel közösen Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban, melynek egyik célja volt, hogy jobban megismerjék egymás munkáját és abban kapcsolódási pontokat találjanak.

A rendezvény megnyitójának keretei között megismerhették, hogy a Kolorcity Fesztivál hogyan nőtte ki magát az asztaltársaságok beszélgetéséből: az építkezés egyik legfontosabb hozzávalója az elhatározás és elköteleződés. Illetve arról is meggyőződhettek, hogy a közösségek fontos szerepet töltenek be a mindennapjainkban.

Az előadások sorát Kaszás András, a Tudatos Ifjúságért Alapítvány vezetője kezdte, ahol bemutatta a hazai aktualitásokat, az ifjúságügyet körülvevő jogszabályi környezetet, illetve a forrásokról és nemzetközi lehetőségekről is beszélt. Őt követte dr. Makkai Orsolya, a Barcika Art Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fesztiválok ifjúsága című előadása. A bemutatóból a résztvevők megismerhették Kazincbarcika kulturális kavalkádját, a Kolorcity imázst.

A délelőtt második felében a jelenlévők 4 rövid előadásban ismerhették meg a fiatalok mindennapjait különböző, fiatalokkal foglalkozó szervezet segítségével. A felkereső ifjúsági munka és a közművelődés kapcsolatát Gergely Miklós, a Fiatalok Fiatalokért Egyesület elnöke hozta el. Fontos megemlíteni, hogy az országban jelenleg egyedülállóként végzik a felkereső ifjúsági munkát, ami azt jelenti, hogy azokat a tereket, helyeket keresik fel, ahol az ifjúsági korosztály tagjai fellelhetőek. A sport közösségfejlesztő hatásait Egri Zsuzsa, a Factory Aréna vezetője prezentálta. Előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a legfontosabb az álmaink megvalósítása folyamatában, hogy egy meghatározott célt tűzzünk ki magunk elé. Benkő Fruzsina a perei csodáról, az InDaHouse Hungary tanoda jellegű programjáról beszélt, melyet önkéntesekkel üzemeltetnek hétről hétre. Hollóháza polgármestere, Hegedűsné Lovas Adrienn, Vidék és ifjúsága című előadásában rámutatott arra, hogy a közösségek és azok fejlesztő hatása mekkora erővel bír egy kistelepülésen, s a fiatalok fejlesztése és helyben tartása egy-egy település jövőjét is jelentheti.

A délután folyamán több párhuzamos szekcióban fejtették tovább az előadásokban felvázoltakat, majd a MINI Ifjúsági Szolgálat jóvoltából egy igazi mini tréningen vehettek részt a megjelentek.

A közösségekben vannak az igazi értékeink, hiszen együtt és összefogva nincs előttünk lehetetlen. – Talán ezzel a mondattal lehet legjobban jellemezni a szakemberek találkozását.

Antal Ágnes

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.