Közösségek Hete Pest megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

2019. május 6–10. között harmadik alkalommal került megrendezésre a Közösségek Hete rendezvénysorozat a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt projekt országos rendezvénysorozata, amely 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indult újra, hogy a közösségekben rejlő értékeket és a közösségi élmény örömét láthatóvá tegye a közművelődés, a könyvtár és a múzeum területén. A program idei szlogenje: ,,Adj esélyt!”

Az idei mottó célja az esélyegyenlőség elősegítése volt. Olyan csoportokat szólítottak meg, akik úgy érzik, hogy hátrányos megkülönböztetés éri őket, és közösséget alapítottak annak érdekében, hogy együtt küzdjenek meg a felmerülő nehézségekkel. Valamint olyan közösségeket, akik tagjai között vannak fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek.

Az országban több mint 750 színes program közül választhattak az érdeklődők több száz településen. Pest megyében 29 különféle rendezvénnyel várták a közművelődési intézmények látogatóikat. A programok minden korosztályt megszólítottak a kicsiktől a felnőttekig.

Rengeteg izgalmas esemény volt idén is: közös magvetés és palántaültetés, növényismereti séta a Vérmezőn, múzeum körbeölelés, tájházi napok, padlástúrák, helytörténészek, muzeológusok által vezetett helytörténeti séták, szakmai nap, és még sok más. A hét sokszínűségét mutatta az is, hogy minden nap más helyszínre mehettek a látogatók és vehettek részt a különféle programokon.

Török Janka

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.