Közösségek Hete Vas megyében karantén módra

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A 2020-as évben a járványhelyzet komoly kihívás elé állította a Közösségek Hete szervezőit, ennek ellenére május 11-17. között így is számos program valósult meg 6 kategóriában. Vas megyéből 15 programot regisztráltak; az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Vas megye leggazdagabb programkínálatát a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár nyújtotta a lakosságnak. A Közösségek Hete felvezető felhívását meghallva májusfát állítottak, melyre az intézmény elérhetőségein keresztül a tavaszról, a megújulásról, a jövőbe vetett hitről szóló üzeneteket írtak. Ezeket a közművelődési intézmény munkatársai színes szalagokra festették, így gazdagodott a város májusfája. Az intézmény rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek, melyre Kemenesalja nevezetességeiről készült alkotásokat vártak, a legjobbakat díjazták.

A művelődési központban márciusban megnyílt Torjay Valter-kiállításról pedig virtuális tárlatvezetésként filmet készítettek, amit a városi televízióban és annak honlapján tekinthettek meg azok, akik a kiállítást a járványhelyzet miatt élőben nem tudták megnézni. Különleges – a virtualitást nélkülöző – programot jelentett a Zenevonat. A Celli Szétpillantó városnéző kisvonattal zenészek járták be Celldömölk utcáit, köztereit, és adtak jókedvre derítő térzenét a város lakosságának.

A Szombathellyel szomszédos Gencsapátiban folytatódott a „Gencsi Könyvespolc” programsorozat. Ebben minden csütörtökön egy-egy író, költő virtuális könyvbemutatójára kerül sor; a szerzővel a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár munkatársa, Tanai Erzsébet beszélget. Május 14-én a vasi író, Rozán Eszter volt a vendég. A település közösségi oldalán közzétett videó megosztói között dedikált könyvet is kisorsoltak.

A gyerekekre gondolva az intézmény munkatársai videó pályázatot hirdettek, melyben arra kérték a családokat, hogy játszanak együtt, erről pedig készítsenek rövid felvételt. A beküldött videókból hosszabb filmet készítenek, amit majd gyermeknapon mutatnak be. Ugyancsak a mozgóképet hívták segítségül az intézmény harmadik programjához. Filmet készítettek Csordás Csabáné tojásfestő népi iparművész mintegy 500 tárgyat bemutató helytörténeti gyűjteményéről, amit a családi házuk istállójából alakított ki két évvel ezelőtt. Mivel jelenleg ez sem látogatható, így a falu közösségi oldalán bemutatott film segít átélni nagyszüleink életmódját.

Nemescsóban a falu gyöngyszemeit keresték, azokat az értékeket, amelyek fontosak a településen élőknek. A facebookon megosztott felhívásra 27 képet küldtek be. Ezek között a falu civil szervezeteit, a közösséget megmozgató programokat, régi recepteket éppúgy felsoroltak, mint az ősöket vagy a Nemescsót övező táj szépségeit.

A közeli Gyöngyösfalun a Szőlőfürt Egyesület – a pösei sárkány legendájára építve – kialakította a Sárkány tanösvényt, hogy a település csodálatos természeti környezetében pihenni, kirándulni vágyók egy állandó tematikus útvonalon ismerkedhessenek a helyi értékekkel. Mivel a hivatalos átadást későbbre kellett halasztani, ezért a civil szervezet tagjai virtuális sétára invitálták az érdeklődőket.

A Vépi Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai azt kérték a lakosságtól, hogy mutassák meg, mivel töltötték az időt a kijárási korlátozások alatt. Kézműves tevékenységekről, sütés-főzésről, kertészkedésről, házi kedvencekről kértek és kaptak fotókat, videókat.

Vasváron 4 nevezővel és egy mérkőzésvezetővel otthonról játszott dartsversenyt hirdettek, amit siker esetén a későbbiekben több résztvevőssé bővítenek. A szomszédos Oszkón a Hegypásztor Kör épülő tájházát – egy zsúpfedeles, boronafalú pincét – mutattak be a résztvevőknek, személyes találkozás helyett ezúttal filmen keresztül. Káldon pedig a tavalyi Értéktúra című programot folytatták, de ezúttal vidám, játékos kvízfeladványok segítségével, amiben 16-an vettek részt.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.