Közösségek Hete Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2019-ben már harmadik alkalommal került sor a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt projekt országos rendezvénysorozatára, a Közösségek Hetére. A május 6–12. között zajlott eseménysorozat az idei évben az ,,Adj esélyt!” mottó köré szerveződött. Vas megyéből 48 programot regisztráltak.

Játékos foglalkozás a csehimindszenti óvodában

A 2017-es meghirdetése óta a programsorozat célja, hogy a közösségek erejére, értékeire irányítsa a figyelmet, láthatóvá tegye a közösségi élményt, felhívja a figyelmet az aktív közösségek és a kulturális intézmények együttműködésének lehetőségeire, a közösségi kezdeményezések fontosságára. Távlati célként hozzájárul a települések megtartó erejének és a generációk közti együttműködésnek a bemutatására. Az idei évben 10 különböző tematikából választhattak a szervezők. A kedvezőtlen időjárás miatt néhány szabadtéri program ugyan elmaradt vagy későbbi időpontra került át, de még így is gazdag kínálatból választhattak az érdeklődők.

Néptánc a Vashosszúfalui Tájház udvarán

Több program a legkisebbeknek szólt, ezek között volt mesélős és mozgásos egyaránt. A sport és egészség témakörében a nagyoknak Gersekaráton ugrókötél-bemutató volt, Celldömölkön egészségnap, Sárváron hasizom regeneráló torna. Az irodalom területén Győrváron vers- és novellaíró pályázatot hirdettek, Szentgotthárdon Radnóti-verseket adtak elő. Több program a településtörténet, honismeret köré szerveződött: helytörténeti kiállításra éppúgy sor került (Gencsapáti, Szakonyfalu), mint településismereti sétára (Püspökmolnári, Szombathely) és túrára (Káld) vagy Mindszenty József életéről szóló előadásra (Csehimindszent). Néhány különleges program is zajlott: Vashosszúfaluban tájházat avattak, Celldömölkön viselettörténeti kiállítás nyílt, a Sárvári Arborétumban facsemetéket ültettek a 2018-ban született gyerekeknek, Vasváron pedig a körházat ölelhették körbe az érdeklődők.

A megnyílt Vashosszúfalui Tájház

Ez a nem teljes körű felsorolás is azt mutatja, hogy milyen gazdag a közösségi élet a nyugati végeken!

Címlapfotó: Temetői séta Püspökmolnáriban
Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.