Közösségek szolgálatában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Megyei Irodája szakmai napot szervezett 2018. május 30-án Lébény településen.

A szakmai nap keretében elsőként a Lébényről készült film került vetítésre, melyet a város polgármesterének Kovács Gábornak a köszöntője követett. Ezután a megyéből érkező közművelődési intézmények vezetői és szakmai munkatársai, a közösségi színterek dolgozói, a civil szervezetek képviselői megismerhették a közművelődési szakterületet érintő aktuális közérdekű információkat, a jogszabályváltozásokhoz kapcsolódó feladatokat és kötelezettségeket, különös tekintettel a kulturális szakemberek továbbképzéséről szóló rendelet és a 1997. évi CXL. törvény tennivalóira. A megyei iroda szakmai szolgáltatásairól Szűcs Péter Győr-Moson-Sopron megyei iroda vezetője tartott előadást.

A találkozón Dr. Halbritter András az iskolakertek, közösségi kertek létrehozásáról, az ifjúság bevonásáról, a kertészeti technológiák megismerésén keresztül az összefogás közösségfejlesztő hatásáról beszélt.

Magyarországon elsőként megnyílt Család és KarrierPont. A projekt megvalósításáról a célkitűzésükről, hogy elinduljon a kommunikáció a munkát kereső és munkát kínáló felek között, különös tekintettel a hátrányos helyzetben lévő nőkre Szokoli Mónika a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ PR-munkatársa beszélt.

Majd a jó gyakorlatok folytatásaként a francia modell alapján működő önellátó gazdálkodás a dunaszigeti ZöldségKözösség alapítója Payr Anna adott tájékoztatást a közösség által megvalósult közösség- és gazdaságfejlesztésről.

A megyében is nagy sikert aratott a Kodály Zoltán emlékére meghirdetett ifjúsági közösségfejlesztő program a „135+1=A jövő zenéje” program, melyre 9 közösség pályázott. A szakmai napon Pannonhalma általános iskolájának lelkes munkájáról adott tájékoztatást a csoportvezető, Szűcs Katalin igazgatóhelyettes. A délelőtti programok sorát Lébény kulturális és közösségi életét, valamint a Lébényi Fonót bemutató előadás zárta.

A délutáni programban elsőként a szakmai műhely keretében a megyei szakemberhálózat kiépítését segítő gyakorlati, szituációs feladatban vettek részt a jelenlévők.

A program zárásaként pedig Lébényben – ezen a misztériumokkal teli helyen – a románkori Szent Jakab Templom és látogatóközpont több mint 800 éves múltjáról és jelenéről tartott ismertetőt a helyi idegenvezető.

A szakmai napon a résztvevők visszajelzése alapján megállapítható, hogy nagyon hasznos volt a rendezvény, hisz lehetőség volt az új információk, a jó gyakorlatok és egymás megismerésére, melyek megyei szinten elősegítik a közművelődési szakemberek szakmai kapcsolatainak erősödését és az együttműködést.

Tóthné Boda Éva Mária
Fotók: Fábián Emese

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.