Közösségépítés a helytörténet mentén Püspökmolnáriban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

2018 szeptemberében helytörténeti klub jött létre a Vas megyei Püspökmolnáriban. A közös múltjuk megismerésére nyitott helybeliek és a faluból elszármazottak havi rendszerességgel találkoznak a település faluházában vagy külső helyszínen.

A történész végzettségű Kuglics Gábor, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának közművelődési referense immár két évtizede kutatja szülőfaluja, a 860 fős Püspökmolnári múltját. E kutatásból több helytörténeti témájú könyve és egy helytörténeti blog is kinőtt. A blog köré egy online közösség szerveződött, ami nemcsak helyi lakosokat, de a településről elszármazottakat és egyéb olvasókat is magában foglal. Az olvasóktól kapott visszajelzések azt mutatták, hogy a község lakóinak és az elszármazottaknak van igényük a falu történetére, a múlt értékeire vonatkozó közös gondolkodásra, beszélgetésre, egymástól való személyes ismeretszerzésre. Így 2018 szeptemberében a helyi közösségi színtérben tevékenykedő Palkó Istvánnéval közös szervezésben létrejött a Püspökmolnári Helytörténeti Klub. Az érdeklődők megbeszélték, hogy havonta egyszer találkoznak, és mindig valamilyen helytörténeti vonatkozású témát dolgoznak fel.

Téli időszakban vagy eső esetén a faluház a klubfoglalkozások helyszíne. Itt került sor például a falut ábrázoló régi térképek vagy a kéziratos Falukrónika böngészésére, másik alkalmakkor pedig a klubtagok által behozott régi családi fotográfiák nézegetésére. Ezek alapján még távoli rokoni kapcsolatok is felszínre jöttek, amiről külön-külön az emberek nem is tudtak!

Jó időben általában külső helyszínen kerül sor a találkozásra, séta keretében. Így a résztvevők bejárták a három kisközségből létrejött Püspökmolnári három régi temetőjét, a vasútállomást a közeli vasúti híddal, vagy megnézték a község helytörténeti gyűjteményét. Közösen ellátogattak a 18. században épült katolikus templomba és az ezredforduló után épült evangélikus imaházba is, ahol a két felekezet múltját is megismerték. Az említett épületek, építmények a falu értéktárának is az elemei, így az ezekkel való ismerkedés egyúttal „értékséta” is volt.

A rendes összejövetelek mellett néhány rendkívülire is sor került. Két alkalommal például könyvbemutató képezte a klub aktuális programját. A csoport 2019-ben bekapcsolódott a Közösségek Hete programsorozatba, melynek keretében az egyik temető bejárására került sor. A helytörténeti klub 2020 januárjában a doni áttörés kapcsán megemlékezést szervezett a falu II. világháborús áldozataira emlékezve, majd ezt követően a helyi lakosok világháborús relikviáin, fotóin keresztül idézték fel a kor történéseit. Egy 90 éves néni pedig a saját személyes emlékeit mondta el a frontátvonulásról. A klub eddigi utolsó eseményére 2020 februárjában került sor: a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatba illeszkedve, a Vasi Őrtüzek irodalmi vándorkonferencia előadásán, a Kossuth-díjas írónő, Kristóf Ágota helyi gyökereivel ismerkedtek meg az érdeklődők.

A klub programjai nyitottak mindenki előtt. Míg az állandó tagok létszáma 6-8 fő, addig a szabadtéri sétákat mindig többen látogatják. A katolikus templomba például mintegy 25 érdeklődő jött el, a Kristóf Ágota gyökereiről szóló előadást pedig mintegy 35-en hallgatták meg. Örvendetes, hogy nemcsak idősek és középkorúak vesznek részt a találkozásokon, de néhány anyuka a kisgyerekét is magával hozza, így az utánpótlás hosszabb távon is biztosított. Ugyancsak aktív résztvevője az összejöveteleknek a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember OKJ-s képzést végző helyi lakos, Timár-Pusztai Edina is.

A Püspökmolnári Helytörténeti Klub nemcsak egy viszonylag fiatal, havi rendszerességgel találkozó közösség, hanem az elszármazottaknak kapcsolatot jelent a rokonokhoz, ősökhöz. A találkozások révén nemcsak a település múltját vagy a helyi értéktár elemeit ismerhetik meg jobban az érdeklődők, de a beszélgetések során előkerülhetnek rég elfeledett tárgyi és szellemi értékek is, amelyek egykor meghatározóak lehettek a lakosság életében. A klub eseményei pedig színesítik a település közösségi művelődésének programkínálatát.

A koronavírus-járvány idejére bevezetett korlátozó intézkedések miatt természetesen a klubtagok találkozásai is elmaradnak. Ez az időszak azonban jó alkalom a tervezésre, a járvány utáni programok kitalálására, előkészítésére. A falu múltja iránt érdeklődők pedig a falutörténeti blogon és annak közösségi oldalán találhatnak folyamatosan frissülő tartalmat.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.