Közösségépítés Bárszentmihályfán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatósága 2019. október 1-én és 8-án szívélyes fogadtatásban részesült Lenti város Bárszentmihályfai városrészében. A terület lakónépessége hozzávetőleg 358 fő, a területén található lakások száma körülbelül 162 darab.

Bárszentmihályfa két település, Bárhely és Kerkaszentmihályfa egyesítésével jött létre 1941-ben. A helyi lakosok igénylik egymás társaságát, a közösségi együttléteket, rendszeresen megemlékeznek, tisztelegnek az elődök előtt. A hősi emlékművet 1948-ban, a II. világháború után állíttatta a település közössége, közadakozásból. Az emlékmű egyébként nemcsak a második, hanem az első világháborúban elesett helyi katonáknak is emléket állít, így mintegy ötven egykori honvéd neve olvasható az oszlopon.

A helyi asszonyok – számos felajánlás segítségével – a közösségi kemencét is megépítették a városrész művelődési háza mellett. A kemence kialakításának ötlete Dulics Margittól származott, aki több segítőre talált a megvalósításhoz. A tégla és a kavics felajánlásból érkezett, a kemence megépítéséhez szükséges egyéb hozzávalót pedig a méhtelepről szerezték be. Szintén Dulics Margit kosárfonó nevéhez fűződik a központban található fűzből épített sátor, mely karácsonykor Betlehemként szolgál. Itt tartják a karácsonyváró ünnepi műsort és az adventi gyertyagyújtást a helyi katolikus atya és a kulturális élményt nyújtó kórus, vagy zenekar részvételével. Találkozásunk idején épp a 2019-es év adventi készülődései folytak.

Az első beszélgetés alkalmával a közösségi életről, a lakosok önszerveződéséről beszélgettünk a helyi asszonyokkal, férfiakkal, az önkormányzat és a településen bejegyzett civil szervezet képviselőivel.

A résztvevők a közművelődési szakember kérésére kézzel rajzolt térképet készítettek a településről, melyről az összetartozás, a közösség domináló szerepe olvasható le.

A második látogatás alkalmával a Zala Megyei Igazgatóság munkatársa ismertette a résztvevőkkel a civil szervezetek által elérhető pályázatokat, az információk a helyi alapítvány képviselői számára is hasznosnak bizonyultak. Az estébe nyúló együttlét hozamaként a megjelentek elgondolkodtak a jelenleg nyitva álló pályázati lehetőségeken, továbbá az összeszokott lakosság körében egy új civil szervezet létrehozásának igénye is megérlelődött.

Matyasovszky Margit
Fotó: Matyasovszky Margit

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.