Közösségépítés értékes vetélkedővel Sitkén

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Ifjúsági Honismereti Műhelysorozat című programja meghívást kapott a Sitkén zajló hittantáborba 2019. július 11-re. A cél az volt, hogy egy egész napot együtt töltve a műhelysorozat ifjú tagjai mintát kapjanak értékalapú gondolkodásból és közösségépítésből, amit aztán ők a saját környezetükben a kisebbeknek továbbadhatnak.

Egy megyei értékekre épülő tornával indult a délelőtt, amely megmozgatott minden korosztályt, fizikailag és szellemileg egyaránt. Ezt követte egy négycsapatos játék, amit Bognár Alexandra és Kuglics Gábor módszertani referensek, továbbá Éles Krisztina megyei igazgató vezettek le. Az egyik játék egy puzzle volt, ami egy Vas megyei értéket ábrázolt. A kép kirakása után a módszertani referensek a rajta látható értékekről beszélgettek a gyerekekkel. A második játékban egy ötkérdéses totót töltöttek ki a fiatalok, ahol Vas megyei értékekkel kapcsolatban kellett helyesen válaszolniuk.

  

A harmadik játékban hat jellemző meghatározásból kellett kitalálni egy megyei értéket: a szombathelyi Püspöki Palotát, az őrségi tökmagolajat, a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvét vagy a Jeli Arborétumot. Volt olyan csapat, ami már a második jellemzésből kitalálta a feladványt. A negyedik játékban olyan kártyákat kapott a csapat, amelyek általánosan elfogadott értékeket ábrázoltak (tárgyakat vagy fogalmakat egyaránt). Ezek közül kiválasztották azt, amit ők értéknek gondoltak önmaguk vagy a településük számára, és erről beszéltek. Többen választották például a közösséget vagy a templomot ábrázoló kártyát.

Minden helyes válaszért betűket kaptak a csapatok. Összesen 13 betűt nyerhettek a négy fordulóban, melyekből a játék ötödik részében egy kiemelt nemzeti értéket tudtak kirakni. Ez a gércei alginit volt, ami a szomszéd faluban található. A fiatalok tudását jelzi, hogy mindegyik csapat kitalálta, még azok is, akik távolabbról érkeztek vagy több betűt veszítettek valamelyik korábbi fordulóban. A sikeres megfejtés után a módszertani referensek az alginitről és a kiemelkedő nemzeti érték fogalmáról beszélgettek a résztvevőkkel.

A jó hangulatú játékot a szomszédos katolikus templom körbeölelése zárta le, amelyhez az itt táborozó kisebb gyerekek is örömmel csatlakoztak.

A játékos program lekötötte a fiatalokat, egyúttal megmutatta, hogy kellő tudással bírnak az értékek vonatkozásában, amire lehet építeni a későbbiekben is.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.