Közösségépítés Nógrád megyében az értéktárak mentén – három település egy projektben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Együtt gondolkodásra, közös műhelymunkára hívta a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatósága a megye 3 településén lévő civil szervezeteket és aktív lakosokat. A programba bevont települések közös gondolkodása szakmai műhelyekben valósul meg. E találkozások alkalmával a résztvevők kicserélhetik ötleteiket, tapasztalataikat és ezeken az alkalmakon szakemberek is segítik őket. Héhalmon a Rózsafa Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, Tolmácson a Tolmács Kultúrájáért és Sportjáért Közalapítvány, Nagybárkányban az Együtt a Bárkányiakért Egyesület az igazgatóság partnere.

A műhelymunka során olyan szakmai ismereteket kapnak a résztvevők, melyeket jól hasznosíthatnak a saját településükön. Megismerkednek a közösségépítés módszereivel, eszköztárával, többek közt a nyilvános közösségi beszélgetések, a tankatalógus, a tanulókörök, a közösségi tervezés lépéseivel. A műhely maga is egy tanulókör, illetve párbeszédkör. Első alkalommal megismerték és elemezték az alkalmazható közösségi módszereket. Tolmácson elindult a feltáró munka, közösségi beszélgetéseken gyűjtötték a település értékeit a résztvevők.

Május hónapban és június elején Héhalmon is összeült a helyi munkacsoport, megvitatták a módszereket, megtervezték az értéktár kialakításának lépéseit.

A megyei iroda munkatársai június közepén Nagybárkány lelkes csapatát is felkészítik a feltáró munkára.

Fontos kiindulópont, hogy a települési értéktárak kialakítását a helyi közösségek végezzék. Mindhárom településen egy-egy civil szervezet feladata és felelőssége a feltáró munka és az értéktár bemutató szervezése, lebonyolítása. Fontos megtalálni és mozgósítani ezeket a közösségeket, hogy ők legyenek a motorjai ennek a munkának. Az ő feladatuk, hogy a település lakóit, szervezeteit, intézményeit bevonják, érintetté tegyék a települési értéktárak kialakításában.

 

Izgalmas kérdés, hogy az értéktárak kialakítására irányuló feladatot hogyan lehet úgy megvalósítani, hogy közben a település közössége fejlődjön, erősödjön a lakosok közötti kapcsolat, együttműködés, bizalom, a helyi öntevékenység. Hosszabb távú célként jelöltük ki azt a folyamatot, amelynek során a helyi értékekre mint erőforrásokra építve, közösségi tervezés során cselekvési programok indulnak a településeken.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.