Közösségépítés parasztolimpiával

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának, valamint a Szakmafejlesztési Igazgatóság Debrecenben dolgozó munkatársai 2019. június 12-én Bojtra látogattak a település meghívására.

A megyei igazgatóság − folyamatosan − több projekttel is segíti a településen a közösségépítést. Ezúttal a munkahelyi közösséget is erősítették a bojti kirándulással. Az intézet dolgozóit Bereginé Szegedi Hajnalka polgármester fogadta. Az üdvözlő szavak után röviden bemutatta maroknyi csapatát, és ismertette a településen zajló tevékenységüket is. Az intézet munkatársai pedig arról beszéltek, milyen kötődéseik vannak a településhez, miért szeretnek Bojtra látogatni.

A polgármesteri hivatalban a helyi termékek időszakos kiállítása, illetve állandó vására is fogadja az oda betérőket. A bojti portékák között a kézzel készített cirokseprűk és vesszőből font termékek éppúgy megtalálhatók, mint a szebbnél-szebb keresztszemes hímzésű, minősített kelmék vagy a házi levestészta. A szépen terített asztalokra a településre jellemző hagyományos ételek is felkerültek, mint a kötött tészta, vagy más néven, hurkatészta leves, a bojti töltött káposzta, a kapros-juhtúrós lepény és a házi főzésű baracklekvárral töltött piskóta – valamennyi a helyi asszonyok alkotása.

A debreceni szakemberek a közeli tájházba is ellátogattak, ahol Fekete Sándorné, a helyi közösség másik „motorja” vette át a szót, és adott betekintést a nagy múltú falu ma is életben tartott és féltve őrzött települési, tárgyi, szellemi értékeibe.

A nap záróakkordjaként pedig a „városlakók”, néhány belépő feladatsor erejéig, próbálhattak kvalifikációt szerezni egy valódi, hamisítatlan Parasztolimpiára. A tizenkét embert próbáló és vicces versenyszámból álló nagy esemény 2019. június 21-én, pénteken lesz Bojton.

Mező Kriszta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.