Közösségépítés Veszprémben és a kistelepüléseken

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Idei első közművelődési szakmai napját tartotta a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága 2019. április 2-án az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Némedi Lajos, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármesterének köszöntője

Közel hetven közművelődésben dolgozó szakember, polgármesterek, civil szervezetek képviselői vettek részt azon a szakmai napon, melynek középpontjában a közösségépítés szerepelt. A résztvevők több oldalról is körbejárhatták azt a kérdést, hogyan lehet bevonni a kulturális, közösségi életbe a helyieket, legyen az fiatal vagy idős, nagyvárosban vagy kistelepülésen élő.

Némedi Lajos, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármesterének köszöntője után Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei igazgatója ismertette az Igazgatóság aktuális feladatait, projektjeit, szolgáltatásait.

Mészáros Zoltán vezérigazgató és Mike Friderika projektvezető előadása a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektről

Ezt követően a résztvevők megismerkedhettek a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekttel, melyet Mészáros Zoltán vezérigazgató és Mike Friderika projektvezető adott elő. Számos olyan lehetőség áll a város, a megye és az egész Balaton régió előtt, melyek kiaknázásához szükség van a települések nyitottságára, kreativitására és együttműködésére. Ezt a véleményt támasztotta alá a későbbi műhelymunkán tapasztalható érdeklődés és lelkesedés is.

Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet Kiemelt Programok igazgatója beszélt a Magyar Falu Programról

Az 5000 fő alatti lélekszámú települések is lehetőséget kapnak a közösségi közművelődés támogatására a Magyar Falu Program segítségével. Erről beszélt Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet Kiemelt Programok igazgatója.

A résztvevők átfogó képet kaptak a közösségi művelődés szerepéről az aktív időskorban, valamint a fiatalok bevonásáról a közösségi életbe. Előbbiről Czipperer Zsófia, a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságának módszertani referense, utóbbiról Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnöke beszélt a jelenlévőknek.

Varga Edit kulturális referens bemutatta Dudar települést

„Községek – közösségek” – Lépésről lépésre a közösségért: ezt a címet kapta az az induló új sorozat, melynek keretében elsőként Dudar település mutatkozott be. Az előadásokat Tóth Edina Kitti, Dudar polgármestere, valamint Varga Edit kulturális referens tartotta. Megyénkben a települések közel 75%-a 1000 fő alatti, ezért is fontos, hogy bemutatkozhassanak azok a kistelepülések, melyek példát adhatnak a többiek számára.

Szendrei Szilárd, a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület elnökének interaktív előadása a fiatalok bevonásáról a közösségi életbe

A délután sem maradt program nélkül, interaktív műhelymunkák, beszélgetések zajlottak a délelőtt elhangzott előadások alapján, melyen a kollégák szép számban, aktívan vettek részt. A szakmai nap a műhelymunkák összegzésével zárult.

A délutáni műhelymunkák során a résztvevők is elmondhatták tapasztalataikat, ötleteiket az egyes témákkal kapcsolatban

A következő szakmai napra ősszel kerül sor, ahol hasonlóan aktuális témák kerülnek majd előtérbe. Addig is az úgynevezett Kávészünet Konferenciák várják a kulturális szakembereket, érdeklődőket, elsőként április 16-án, Badacsonytomajon.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.