„Közösségépítő Kultúránk” – élményekkel teli utakon vettek részt aktív közösségek tagjai Veszprém megyéből

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Megyénkből 25 busszal több mint 40 közösség kapcsolódott be a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága szervezésében az országos „Közösségépítő Kultúránk” rendezvénysorozatba. A 35 napos program során Lakitelken és Kápolnásnyéken tölthettek el a résztvevők egy-egy tartalmas napot.

Június 10-én indult útjára a sorozat, melynek keretében az első buszok Lakitelekre vették az útirányt, megyénkből tíz busznyi érdeklődő érkezett ide. A Nemzeti Művelődési Intézet székházát és a Hungarikum Ligetet vezetett séták során ismerhették meg, majd különböző színházi előadásokat tekinthettek meg.  A legnagyobb sikert a Veszprém megyei Kiscsőszről érkezett Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes és a Zagyva Banda: Üzenet haza c. néptánc előadása aratta.

 

Június 28-tól bekapcsolódott Kápolnásnyék is a kirándulások sorába, ide öt alkalommal 15 busszal érkeztek Veszprém megyei közösségek. A Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon várták a látogatókat a Déryné Program előadásai. A szomszédos Vörösmarty Emlékház a Szózat költőjének állít emléket a Nádasdy grófi család egykori gazdatiszti házában, a kirándulók ezt az interaktív kiállítást is örömmel tekintették meg. A további programok a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Eseményközpontjában és a Halász Kastélyban, azok kiállítóterein és parkjában, valamint a Nyéki Sörfőzdénél zajlottak.

Mindkét helyszínen ebéd és frissítő is várta a kirándulókat, valamint búcsúzóul a megismert nevezetességeket és a Nemzeti Művelődési Intézetet bemutató színes prospektusokat kaptak a résztvevők.

A visszajelzések szerint a sorozat sikeresen zárult, elismerő szavakkal, nagyrabecsüléssel, köszönettel illették a megye közösségei a Nemzeti Művelődési Intézet nagyszabású kultúraközvetítő tevékenységét és a Veszprém Megyei Igazgatóság fáradozásait, munkáját. „A sok és különös élmény még a hőségért is kárpótolt bennünket”, „nagyszerű és csodálatos élmény volt!” „jó volt magyarnak lenni!” – összegezték a kirándulók a programsorozatot.

Ihász Csilla

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.