Közösségépítő média szakkör Zalaegerszegen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Zala Megyei Igazgatóságának szervezésében, a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00150” Közösség és média havi szakkör keretében 2018 júniusa és 2019 májusa között tizenkét alkalommal találkoztak Zalaegerszegen a résztvevők.

2018. június 25-én indult útjára a Közösség és média szakkör Zalaegerszegen. Az NMI Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának munkatársai koordinálták a projekt munkálatait. A helyszínt és az informatikai feltételeket a havi egy alkalmas találkozásokhoz a Zala megyei igazgatóság biztosította. A foglalkozásokra öt településről: Keszthelyről, Csesztregről, Nagykanizsáról, Döröskéről és Zalaegerszegről érkeztek a résztvevők.

A szakkörtagok számos internetes közösségi oldalt tanulmányoztak, vizsgálták a webhelyek társadalomra gyakorolt hatását, továbbá azok hatékony felhasználási lehetőségeit. Andor Márió előadó segítségével többek között a Facebook, Instagram, Twitter és blog oldalakat tekintették át a résztvevők. Nagy hangsúlyt fektettek az interjúkészítés módjára, fajtáira. Sőt a résztvevők riporterként is kipróbálhatták magukat. Treszler Vera előadó vezetésével tetszőlegesen kiválasztott személyekkel készítettek interjúkat, amiket később közösen meghallgattak, elemeztek. A segítő kritikák építően hatottak a résztvevőkre.

Elsajátították az Audacity hangvágó program használatának alapismereteit, és mélyebben áttanulmányozták a blogolás fajtáit, nyelvezetét. Frissen szerzett készségeikkel a jövőben képesek lesznek saját blogot indítani, és azt egy meghatározott témakörre építeni. Az utolsó találkozás alkalmával a Vas megyei polgármester asszony Döröskére invitálta a csoportot a helyi értékek feltérképezésére és egyúttal a fényképezési ismeretek gyakorlására.

A szakköri találkozók alkalmával ezúttal is bizonyosságot szereztünk arról, hogy ezek a tanulással, ismeretszerzéssel összekötött alkalmak valóban közösségépítő erővel bírnak.

Farkas Ildikó
Fotó: Farkas Ildikó, Süliné Elekes Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.