Közösségfejlesztés az amatőr színjátszás újjáélesztésével Vámosgyörkön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Idén negyedik alkalommal indult útjára a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös projektje, a Pajtaszínház Program, melynek célja, hogy országszerte ‒ mind a 19 megyének egy-egy településén ‒ a már meglévő színjátszó hagyományok nyomán új közösségek, színjátszó csoportok jöjjenek létre.

A színjátszás, mint eszköz segítheti a közösségfejlesztő folyamatokat, kapocs lehet a településen élő generációk között, növelheti a közösségi művelődés iránti érdeklődést, javíthat a közösség tagjainak életminőségén. A három hónapon át tartó projektmunkát egy települési bemutató, majd a budapesti Nemzeti Színház stúdiószínpadjain egy országos szintű Pajtaszínházi Szemle zárja. Heves megyében 2016 óta él ez a kezdeményezés. Először Domoszlón alakult meg a közösség, akik Marth P. Ildikó „Kukás gurujával” debütáltak. A tavalyi évben Atkár község amatőr színjátszó csapata, nagy sikerrel mutatatta be Kéri Ferenc „Meghalsz banya!” című színművét. Az idén Vámosgyörk lakosai visznek színre egy általuk választott darabot. Az első találkozóra 2018. szeptember 19-én került sor. Balogné Ványi Diána, a helyi közművelődésért felelős szakember fogja össze a csapatot, a későbbiek folyamán a helyi rendezőasszisztensi feladatokat is ő fogja ellátni. Szakmai segítséget Nagy Adrienn, az egri Gárdonyi Géza Színház színésznője nyújt, mint szakmai mentor.

Dia toborzómunkája gyümölcseként több, a színjátszásért titkon vagy nyíltan rajongó helyi lakos jelent meg az első alkalmon, ami családias hangulatban telt. Az összejövetel végére, csatlakoztak a szomszéd helyiségben az idősek világnapja alkalmából próbáló, nyugdíjas klub tagjai is, akik egy igen aktív helyi közösség. Számos alkalommal álltak már színpadra, hol egy tánc bemutatásával, hol egy színdarab eljátszásával, így egyértelmű volt számukra, hogy betársulnak a munkafolyamatba. A vámosgyörki csoport korosztálya nagyon vegyes, az általános iskolástól a nyugdíjas klub tagjaiig, így a darabválasztás sem lesz egyszerű, viszont a jelenlévők abban megállapodtak az összejövetel végére, hogy mindenképp bohózatot szeretnének előadni. A közös munka jövő héten folytatódik, ahol csapatépítő játékok teszik majd színesebbé az összejövetelt.

Hacsavecz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.