Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében ‒ Helyi értékek Hegyesden

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében programon belül szeptembertől folyamatosan megvalósításra kerülnek a települési értéknapok, melynek harmadik alkalma valósult meg 2018. október 27-én az „Otthonról Haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt kereteiben Hegyesden.

A kétalkalmas közösségi beszélgetések során felvázolt programtervek mentén települési értékünnepek kerülnek megrendezésre, melyeknek célja, hogy felhívják a helyi értékekre a figyelmet.

A program Kapócs Tibor, a Balaton-felvidéki Turisztikai és Kulturális Alapítvány elnökének köszöntőjével vette kezdetét. Majd Cziglerné Kiss Andrea mutatta be Hegyesd történetét fotókon és különböző dokumentumokon keresztül, sok érdekességet említve a település múltjából. Különböző helyszíneken volt lehetőség a helyi értékek megtekintésére.

A résztvevők a Kultúrházban kiállításokat láthattak: Bati Zoltánné hímzéseit, Molnárné Albert Bernadett képzőművészeti alkotásait, Lakatos Veronika csuhéfonásait és Fekete Ferenc fonott kosarait. A kosárfonás fortélyait a gyakorlatban is kipróbálhatták a jelenlévők.

Kapócs Tibor bemutatta a Balaton-felvidéki Turisztikai és Kulturális Alapítvány országosan is egyedülálló, több mint 50 darabból álló hintó- és szekérgyűjteményét, amely átalakított pajtájukban látható a település szélén, illetve festményeiben is gyönyörködhettek a látogatók.

Sokan rácsodálkoztak, hogy milyen alkotók élnek a faluban, kik‒milyen területen tehetségesek, és milyen különleges értékekkel rendelkezik a község. A település ezért ezt az értéktári programot folytatni szeretné, rendszeres időközönként újabb értékek bemutatásával, illetve következő évben egy egész napos rendezvény keretében újabb értéknapot szeretnének megszervezni.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.