Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében ‒ Helyi értékek Öcsön

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében programon belül szeptembertől folyamatosan megvalósításra kerülnek a települési értéknapok, melynek harmadik alkalma valósult meg 2018. november 17-én az „Otthonról Haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt kereteiben Öcsön.

A kétalkalmas közösségi beszélgetések során felvázolt programtervek mentén települési értékünnepek kerülnek megrendezésre, melyeknek célja, hogy felhívja a helyi értékekre a figyelmet.

Mészáros Tamás polgármester megnyitójában köszönetet mondott a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának és a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezetnek, hogy a közösségi beszélgetések során felhívták a figyelmüket a helyi értékeikre és azok fontosságára, megbecsülésére.

A program fejlesztése és eredménye, hogy elkészült az Öcs értékeit bemutató 2019. évi falinaptár, amely minden háztartás számára átadásra került, így a település kincsei egész évben gazdagítják a lakások falait.

Az érdeklődők interaktív tárlatvezetéssel megtekinthették Balázsné Csordás Zsuzsanna helyi amatőr festő kiállítását, Mészáros Ferenc esztergált tárgyait és fonott üvegeit, valamint a Berkenye Virágfarm adventi asztali díszeit.

A Zöldszivárvány Asszonykórus műsorát Mészáros Ferenc versfelolvasásai, anekdotái színesítették.

A falukemencében frissen sült langalló elfogyasztása közben Móricz Zsigmond A Zördög című vidám darabjának előadásán derülhetett a közönség.

            

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.