Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében – Értéknap Balatonakaliban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A „Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében” tevékenységen belül folyamatosan megvalósításra kerülnek a települési értéknapok harmadik alkalmai az „Otthonról Haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt keretein belül. A kétalkalmas közösségi beszélgetések során felvázolt programtervek mentén települési értékünnepek kerülnek megrendezésre, melyeknek célja, hogy felhívja a helyi értékekre a figyelmet.

Balatonakaliban 2019. április 5-én Értéknap keretében került sor a helyi értékek bemutatására. A település színes közösségi programot valósított meg, az ott élők közül sokan voltak kíváncsiak a helyi értékekre.

Köszöntőt mondott Koncz Imre polgármester és Mihalcsik Márta témavezető, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának munkatársa. Törő Balázs néprajzkutató, a helyi értéktár bizottság elnöke vetített képes előadás keretében mutatta be, hogy milyen kincseket rejtenek magukban az akali szőlőhegyek, valamint felhívta a figyelmet a helyi értékek gazdagságára.

Ezután ünnepélyes keretek között megalakult hazánk első Mandula Lovagrendje, melynek alapító tagjai: Csereklyei János, Tóth József, Rácz Róbert, dr. Nádasi Ferenc és Balatonakali Önkormányzata. Mindnyájuk számára fontos a mandulafák ültetése és a mandula termesztése. Céljuk, hogy közös összefogással minél nagyobb területen termesszenek mandulát, hogy újra nagy hírnevű legyen az akali mandula.

Mörk András, a Borút Egyesület alelnöke borbemutatót tartott a helyi kiváló borokból, közben mandulás finomságokat lehetett kóstolni.

A programot különböző kiállítások gazdagították. Az érdeklődők megtekinthették a mencshelyi vert csipke csodákat, Nesó Sándor pásztorfaragásait, Pető Piroska fotóit a szőlőhegyekről, valamint a piarista szőlő- és borkultúra helyi múltját bemutató képeket.

Mihalcsik Márta
   

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.