Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében – Helyi értékek Bodorfán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében programon belül szeptembertől folyamatosan megvalósításra kerülnek a települési értéknapok, melynek harmadik alkalma valósult meg 2018. november 10-én az „Otthonról Haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt kereteiben Bodorfán.

A kétalkalmas közösségi beszélgetések során felvázolt programtervek mentén települési értékünnepek kerülnek megrendezésre, melyeknek célja, hogy felhívja a helyi értékekre a figyelmet.

Bodorfán 2018. november 10-én Értéknap keretében került sor a helyi értékek bemutatására.

A program a közösségi kemence befűtésével és a langalló közös elkészítésével kezdődött.

Kardos Róbert polgármester megnyitójában köszönetet mondott a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának és a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért szervezetnek, hogy ráirányították a figyelmet a bodorfai helyi értékekre.

A lakosság aktív közreműködésével létrejött a „Hazai” falukirándulás – helytörténeti kiállítási anyaga, amelyben olyan fotók és emléktárgyak kerültek bemutatásra, amik a település régi eseményeit mutatják be, illetve a 20 éve megszervezett falukirándulások emlékezetes pillanatait.

Az érdeklődők megtekinthették Kardos Róbert fafaragásait, Imre Józsefné hímzéseit, Freili Béla kő- és faszobrait, Egyed Kálmán Ödön egykori molnármester verseit, valamint különböző Bodorfa történetéhez kapcsolódó dokumentumokat és tárgyakat.

A kemencés langalló közös elfogyasztása után a Büki Sok-szín-pad Társulat előadásán, egy vásári komédián derülhetett a közönség. Az estet Burai Sándor tangóharmonika muzsikája zárta. A település sokszínű közösségi programot valósított meg, amely a lakosság aktív közreműködése mellett zajlott le. A bemutatott helyi értékek a helyi tudásokat, a helyi emberekben rejlő értékeket helyezték előtérbe. Tablók is készültek a település életét bemutató fotókból, melyeket tovább szeretnének majd a későbbiekben bővíteni.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.