Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében – Helyi értékek Malomsokon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében című tevékenységen belül szeptembertől megvalósításra kerülnek a települési értéknapok harmadik alkalmai az „Otthonról haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt keretein belül.

A kétalkalmas közösségi beszélgetések során felvázolt programtervek mentén települési értékünnepek kerülnek megrendezésre, melyeknek célja, hogy felhívja a helyi értékekre a figyelmet. Malomsokon 2018. szeptember 29-én értékbemutatók keretében került sor a helyi értékek megismerésére. Kora délutántól lehetőség volt a római katolikus és az evangélikus templom, a helytörténeti és az iskolatörténeti gyűjtemények, valamint Turchányi Tamás lakóházának megtekintésére, ahol komoly helytörténeti gyűjtés látható.

Polgár Lajosné Klári néni hosszú évtizedek óta foglalkozik a környéken található gyógynövények gyűjtésével, szárításával, gyógyhatásaik széleskörű megismertetésével. A résztvevők számos gyógynövénnyel megismerkedhettek, kézbe foghatták ezeket és részletes felvilágosítást kaptak, hogy milyen betegségekre használhatóak. Azt is megtudhatták, hogy a Marcal menti természetvédelmi területen közel 150 fajta gyógynövény él, amik úgyszintén sikeresen alkalmazhatók a természetgyógyászatban.

Németh Péter Malomsokról származó csillagász, akire méltán lehet büszke szülőfaluja. A Szegedi Tudományegyetem elvégzése után az Amerikai Egyesült Államokban tanult tovább, majd itt kutatott és tanított is. Jelenleg Csehországban dolgozik. Kutatásait a saját fejlesztésű astroserver.org oldal segítségével folytatja.

Rendkívül érdekes előadásából megtudhattuk többek között:

– mikor alakult ki a csillagászat,
– mivel foglalkozik, és hogyan dolgozik egy mai csillagász,
– mi a különbség a bolygók és a csillagok között,
– milyen titkokat rejt az égbolt.

Mindezeket különleges felvételekkel és animációkkal színesítette. A derült égbolt lehetőséget adott, hogy Németh Péter távcsövén keresztül megnézzünk egyes bolygókat, illetve szabad szemmel is nyomon követhettük a felettünk elhaladó nemzetközi űrállomás útját. A közönség részéről igény merült fel a folytatásra, több csillagászati témájú előadást is szívesen meghallgatnának.

Színes, élményekben gazdag, közösségi programot valósított meg a település, amelyet a lakosság is nagy érdeklődéssel kísért. Sokan voltak kíváncsiak a helyi értékekre. Az interaktivitás segítségével a résztvevők aktívan bekapcsolódtak a történésekbe. Az esemény érdeme, hogy a program során bemutatott helyi értékek, a helyi tudásokat, a helyi emberekben rejlő értékeket mutatták meg a hallgatóság számára.

Mihalcsik Márta

   

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.