Közösségi értékfeltárás a Kárpát-medencében – Megalakult a Szamosháti Tájegységi Értéktár

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet „Otthonról haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt tevékenységének fontos eleme és megvalósuló programok egyike a Szatmár értékei elnevezésű szakmai műhelysorozat. Szakemberek számára kerül megszervezésre a projekt időszaka alatt 3 alkalommal különböző, az értékfeltáráshoz kapcsolódó témákban, valamint jó gyakorlatok is bemutatásra kerülnek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és a határon túlról egyaránt.

2019-ben két alkalommal műhelymunka megvalósítására kerül sor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye két településén, folytatva a 2018-ban, Szamosszegen elkezdett folyamatot. Az idei első műhelymunkának május 8-án Csenger adott otthont.

Köszöntő beszédet mondott Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és Megyei Értéktár Bizottság alelnöke.

Mihalcsik Márta témafelelős, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának munkatársa a projektben eddig elért eredményeket és zajló folyamatokat ismertette meg a jelenlévőkkel. Forján Zsolt, Csenger város polgármestere a település értékeit mutatta be a városvezető szemével. Kovács Barnáné, a Csengeri Művelődési Központ szakmai vezetője és Szabó János, a Csengeri Helytörténeti Múzeum vezetője a város értékeit közművelődési, közgyűjteményi és múzeumi szemszögből sorakoztatták fel a résztvevők előtt.

2018 őszén indult el a közös gondolkodás Szamosszegen, az első műhelymunka hatására alakult meg a Szamosháti Tájegységi Értéktár, melynek célja a hasonló néprajzi és természeti, esetlegesen kultúrtörténeti adottságokkal rendelkező települések közös értékmentése, az értékek élhetővé tétele. A Szamosháti Tájegységi Értéktárat Szamosszeg, Panyola, Szamoskér települések hoztak létre 2019 elején. Erről a folyamatról és az értéktár működéséről, lehetőségeiről beszélt Muhari Zoltán, Panyola település polgármestere.

Majd ünnepélyes keretek között került sor a Szamosháti Tájegységi Értéktárhoz csatlakozó települések közötti együttműködési megállapodás aláírására. Az új tagok: Csenger, Kérsemlyén, valamint a határon túlról Vetés és Egri települések. A csatlakozáshoz szükséges nyilatkozatot Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke is ellátta kézjegyével.

Ezután három szakmai szekciókban folytatódott a közös gondolkodás körforgásszerűen, a következő témákban:

  • Az értéktár általános működésének kialakítása, bizottsági tagok meghatározása, „hatókör” megállapítása.
  • Az értéktár célja és rövidtávú cselekvési terve.
  • Kommunikáció és forrásszervezés.

A témagazdák összegzését követően került sor a rövidtávú cselekvési tervek és együttműködési pontok meghatározására, a nap tapasztalatainak összefoglalására és a program zárására. A következő műhelymunka 2019 őszén az Erdőháti települések bevonásával folytatódik, ahol szintén egy tájegységi értéktár létrehozásának terve körvonalazódik.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.